Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Случаен арест и “Сто години самота”


За първи път ще гледаме “Сто години самота” на екран. Романът на Габриел Гарсия Маркес досега не е филмиран.
За първи път ще гледаме “Сто години самота” на екран. Романът на Габриел Гарсия Маркес досега не е филмиран.

Добро утро. Най-важните думи днес:

- Ветко и Маринела

- Турски поток

- Сто години самота

Вълчо (Ветко) и Маринела Арабаджиеви са задържани в Барселона, след като бяха обявени за издирване още миналия август. По-интересно обаче е, че са задържани случайно. Подробностите от тази история са тук. Припомням, че те са обвинени в сформиране на организирана престъпна група за укриване на данъци и пране на пари. Сега предстои властите в Испания да се произнесат по искането на България за екстрадиране.

Европейският парламент няма да гласува в пленарна зала своята кандидатура за европейски главен прокурор, след като председателството прие за своя официална позиция избора на двете ключови комисии в полза на румънката Лаура Кьовеши. Кандидат на Съвета, т.е. на правителствата от ЕС, е французинът Жан-Франсоа Бонер. Сега ще има преговори кой от двамата да стане първият главен прокурор на ЕС. А ако не знаете какво точно ще работи тя/той, тук е ясно обяснено.

Хайде на паспортите

Според Евростат през 2017 България е дала гражданство на 914 души и това е отчетено като значителен спад. Страната ни бе критикувана, че лесно дава европейски паспорти, а заради корупция е разследвано и ръководството на агенцията за българите в чужбина. Реалността, е че 2466 души са останали извън статистиката заради една вратичка - Евростат искали данни за живеещи на територията “нови българи”, а НСИ предавали данни само за тези с настоящ адрес тук. И така всъщност България крие истинския брой.

Известният джазмен Милчо Левиев се отказа от званието “Почетен гражданин на Пловдив”. Той изпратил писмо до кмета Иван Тотев, в което казва: “Като гражданин твърдо не одобрявам Вашата администрация и се страхувам за вредите, които тя нанася на Пловдивската култура, затова: ОФИЦИАЛНО СЕ ОТКАЗВАМ от званието “Почетен Гражданин на Пловдив”, съобщава Радио Пловдив. Но пък председателят на Народното събрание Цвета Караянчева беше обявена за почетен член на Алумни мрежата от успели професионалисти, завършили Техническия университет, съобщава пресцентърът на парламента.

След Медведев

ЕС няма да даде на Русия исканите гаранции за “Турски поток” през България, но “Булгартрансгаз” напредва. Офертите за изграждането на тръбата с дължина 484 км и на цена 2,286 млрд. лв. без ДДС са отворени. Кандидатите са три консорциума, в които участват компании от Италия, Унгария и Саудитска Арабия, но не и големите български фирми.

“Като теглим чертата след визитата на Медведев, ще видим, че Русия всъщност не предлага на България търговска оферта. Русия обаче предлага на България един алтернативен свят и една алтернативна вътрешна политика: “реализъм” в международните отношения и автокрация у дома”, пише Даниел Смилов в “Дойче веле”.

И две препоръки

За първи път ще гледаме “Сто години самота” на екран. Романът на Габриел Гарсия Маркес досега не е филмиран. Платформата Netflix е купила правата и планира да превърне историята в сериал на испански език. Снимките ще бъдат в Колумбия, където е роден Маркес, съобщава “Площад Слайвейков”.

“Простихме се категорично и с идеята, че при демокрация управляват умните. Не, за съжаление. Умните обикновено ги е наел бизнесът”, пише Веселина Седларска в “Редута”. И още от нея: “Отдавна не вярваме, че щом има демокрация, няма как медиите и съдебната система да не станат демократични. Точно обратното е вярно”. Не пропускайте този текст и честит Международен ден на жената. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG