Връзки за достъпност

Извънредни новини

Защитата на ГЕРБ за апартаментите: от реклама на „Артекс“ до „колибата“ на Борисов


Строежът на небостъргача на "Артекс" в столичния кв. "Лозенец", станал възможен след поправка на ЗУТ, внесена от ГЕРБ.
Строежът на небостъргача на "Артекс" в столичния кв. "Лозенец", станал възможен след поправка на ЗУТ, внесена от ГЕРБ.

Новият луксозен апартамент на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, за който Свободна Европа разкри, че е закупен на необяснимо ниска цена, всъщност служел като реклама за фирмата, построила скъпата кооперация в столичния кв. „Изток“ – „Артекс“. Такова обяснение за имотния скандал, обхванал и други новодомци от управляващите, даде в петък депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Премиерът Бойко Борисов пък направи ново изказване от Брюксел, в което предупреди, че ако в имотните сделки на съпартийците му има някакви нарушения, „ще си понесат последствията“.

„Ние живеехме в колиба – в две стаи със сестра ми в Банкя, включително докато бяхме студенти... Други разбирам, че наследство на „Оборище”, наследство на „Позитано”, наследство в „Лозенец“, коментира министър-председателят, който реагира на скандала с нова офанзива срещу БСП.

„По телефона всичките ми обясняват, че 100 % всичко им е законно”, каза Борисов и допълни, че ще събере изпълнителния комитет на ГЕРБ, който да вземе решение как да се постъпи.

По повод внесената от ГЕРБ и приета през 2017 г. поправка в Закона за устройство на територията (ЗУТ), позволила на „Артекс“ да започне строежа на небостъргач срещу хотел „Маринела“ в София, премиерът увери, че целта не е била да се облагодетелства строителната фирма. Добави и, че партията му е била създадена, „за да се бори с корупцията и комунистите“.

Освен Цветанов, с апартаменти в сгради на „Артекс“ се оказаха още правосъдният министър Цецка Цачева, председателят на медийната комисия в парламента Вежди Рашидов и зам.-спортният министър Ваня Колева, която е и кумица на Цветанов.

„Това е сериозна строителна фирма, която може да прави отстъпки. За тях това е реклама, това са известни политици и могат да кажат: „При мен този и този имат апартаменти”. Това е реклама. Не мисля, че Цветан Цветанов би дал облаги на дадена фирма, за да му продадат по-евтин апартамент”, коментира пред Нова телевизия Биков.

В същия дух бе и изказването на самия Цветанов, който е на посещение във Велико Търново по повод празника на града. „Няма нищо, от което да се срамувам. Напълно съм убеден, че няма нищо незаконно около моите имоти. Плащанията са направени по банков път, всичко е прозрачно. Сделката е публична, минала е и през агенцията по вписванията. Ако имам нещо да крия – щеше ли всичко да бъде толкова публично. След като проверките срещу мен покажат, че не съм извършил нищо незаконно – ще получа ли извинение“, написа зам.-председателят на ГЕРБ във Фейсбук.

Междувременно Цачева обяви, че сама е поискала прокуратурата и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) да провери сделката за нейното жилище.

„Готова съм да сътруднича на проверките, давам съгласието си да бъде разкрита единствената сметка, с която разполагам. Нямам офшорни сметки, нямам търговски дружества, нямам свързани лица, с които при властовите ми позиции да съм имала контакти, както и ще настоявам резултатите от проверките да бъдат публично огласени“, каза правосъдният министър, повтаряйки, че „цената е за имот в груб строеж и в нотариалния акт това, което е записано, е цена на имот в груб строеж“.

По повод нейната сделка Биков също изключи възможността да има нещо нередно: „Не съм навътре в нейните финанси, но тя не е човек с ниски доходи. Тя сигурно е имала спестявания и на 100% е продала имоти в Плевен. Не мисля, че някой може да я обвини в корупция.”

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG