Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Нова оставка. И “надгробна плоча“ в центъра на София


Добро утро,

Ето най-важните думи до този час:

  • Шефът на КПКОНПИ
  • Красимир Първанов
  • Лозан Панов
  • Авторското право

Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев е попълнил имотни декларации с несъответствия от близо четвърт милион лева, пише „Бивол“. Новината идва в момент, в който антикорупционният орган проверява участниците в изпълнителната и съдебната власт за покупки на луксозни имоти по занижени цени. Впрочем, вчера казаха, че няма да бързат с проверките.

Трета оставка покрай скандала с апартаментите – тази на заместник-министъра на енергетиката Красимир Първанов. Ако се питате кой е това, тук ви напомняме за участието му в сагата АЕЦ „Белене“. Красимир Първанов е предложен за заместник-министър от квотата на „патриотите“ и лично от Валери Симеонов.

Жената на Лозан Панов, който е председател на Върховния касационен съд (ВКС), също е закупила апартамент от „Артекс“ по цени под пазарните. Това е станало две години преди Елисавета Ганева да се омъжи за Панов. Техни кумове са собствениците на „Артекс“ Весела и Пламен Мирянови. В „Капитал“ са установили, че Лозан Панов не се е произнасял по дела, по които компанията „Артекс“ е била страна, докато той е бил съдия в Административния съд.

Директивата и часовото време

Спорната директира на ЕС за авторското право беше приета. От нея следват промени в социалните мрежи, които съвсем скоро можем да усетим – ще бъде възможно да се филтрират нашите постове, например, за да не се допусне публикуването на материали, за които няма разрешение.

От вчера е ясно как ще процедират страните от ЕС по въпроса с лятното часово време. Тези страни, които искат да го запазят, ще сменят за последно часовниците си през март 2021 г. Докато тези страни, които решат да преминат изцяло на зимно часово време, ще преместят за последно стрелките през октомври 2021 г. Досегашното решение предполагаше, че последните промени ще се извършат през тази година.

И няколко препоръки

Довечера ще бъдат връчени наградите „Икар“. Предварително е известно, че наградата за цялостен принос в театър ще получи Стефан Цанев.

Новата тревога, свързана със софийските ремонти, е водната стена, издигната на столичния площад „Гарибалди“. „Офнюз“ са ядосани, сравняват стената с надгробна плоча.

Другата седмица започва фестивалът „Мастър оф арт“ за документални филми, посветени на изкуствата. „Площад Славейков“ предлага собствен подбор на най-интересното.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG