Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Стар лозунг, нови апартаменти и малко „Бродуей“


Цветан Цветанов представя лозунга на ГЕРБ за европейските избори
Цветан Цветанов представя лозунга на ГЕРБ за европейските избори

Добро утро,

Ето най-важното до този час:

  • Елисавета Панова
  • Община „Слатина“ и терасата
  • „Гардиън“ за хомофобията в Пловдив

ГЕРБ отиват на избори с лозунг, който е вече използван от друга партия преди десет години: „Европа ни чува“. Със същото мото партията на Симеон Сакскобургготски водеше кампанията си за европарламента през 2009 г. Живо доказателство, че човек и най-директния асансьор да вземе, пак може да не уцели верния етаж.

Европа цялата в слух

А сега да видим какво Европа наистина има за чуване. Първо, че председателят на Върховния касационен съд в страна от ЕС ще съди България в Страсбург. Ето причината: Лозан Панов е бил санкциониран за това, че не е подал имуществената си декларация пред Сметната палата, макар че по закон не е и трябвало да я подава там. Той е подал въпросната декларация пред Инспектората към Висшия съдебен съвет. Резултатът е следният – осъдили са го за това, че не е декларирал два пъти едно и също нещо, а накрая са го и глобили за това, че е постъпил правилно. Разказът е на съпругата на Панов Елисавета. Пред Би Ти Ви тя говори и за това, как главният прокурор Сотир Цацаров е сключил сделка за овощна градина, която е изповядана в размер 120 пъти по-нисък от реалната цена.

Помните, че апартаментът на Цветанов излизаше закупен „едва“ с една четвърт от реалната цена. Кметицата на София Йорданка Фандъкова намира тази история за основателен повод Цветанов да си подаде оставката, но смята, че той е закъснял с реакцията. Казва и друго: че на негово място тя би си тръгнала от всички управленски позиции. Преди седмица Цветанов напусна парламента, но остана заместник-председател на партията и шеф на предизборния щаб. Сега пък той твърди, че думите на Фандъкова са били извадени от контекста. Не са извадени.

„Апартаментгейт“ през уикенда

„Бивол“ добави нови действащи лица, този път това са приближени на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, чиито апартаменти през 2016-2018 година се оказват по 270 евро на кв.м.

Община „Слатина“ започва проверка на всичко, което е построено върху терасата на Пламен Георгиев, председателя на КПКОНПИ. Сигнали за незаконно строителство на това място са били подадени още през 2011 г. Помните случая – Георгиев се оказа с евтин апартамент и с тераса, която ту е обща собственост, ту лично негова, според вида на документацията. Той каза, че „няма да се обяснява“ и просто излезе в отпуск, докато „поутихне работата“. Тоест, не е подавал дори и онази една трета закъсняла оставка, която подаде Цветанов.

Хомофобия в Пловдив, сблъсъци на мигранти и полиция в Гърция

Европа не само чува, но вече и чете – в случая става дума за британския „Гардиън“. В него пише за хомофобия в Пловдив, който стана столица на културата под лозунга „Заедно“. Сега обаче националисти в Общинския съвет искат оставката на художествената директорка на Фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева, защото тя е насрочила фотоизложбата „Балкански прайд“. Местната ВМРО оприличава изложбата на „гей парад в Пловдив“.

По границата с Гърция има засилено полицейско присъствие, възможно е да се включи и армията, каза вътрешният министър Младен Маринов. Причина за това са сблъсъци между бежанци и полиция в северна Гърция. Маринов спомена и за засилен бежански натиск от самата граница.

И две препоръки

Фронтменът на „Гравити Ко“ Явор Захариев си отиде на 38 годишна възраст, оставяйки след себе си музика, вдъхновила хиляди почитатели. Можете да послушате някои от парчетата тук.

Студентите от клуб „Бродуей“ на Американския университет в България са на турне с техния мюзикъл „Коса“. Днес – в театър „София“, във вторник – в Бургас, в сряда – във Варна.

Ако откриете „3 минути“ в папка „Социални“ / “Social” или „Рекламни“ / “Promotions” в пощата си в Google, може да ги преместите в папка „Основна“ / “Primary”, за да получавате бързо и лесно всичко най-важно от последното денонощие.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG