Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Съборени къщи и Брекзит през октомври


Заседание на лидерите на ЕС в Брюксел, 10.04.2019 г.
Заседание на лидерите на ЕС в Брюксел, 10.04.2019 г.

Добро утро,

Ето най-важното до този час:

  • Погроми в Габрово
  • Брекзит
  • Имоти на „СКАТ“
  • Вежди Рашидов отново на сцената

В сряда е имало погроми в ромска махала на Габрово, показа Нова телевизия. Няколко къщи, в които не е имало никого, са разрушени. Извършителите са хора, възмутени от по-ранен инцидент, в който трима мъже от ромски произход пребиват служител в супермаркет. Тъй като тримата биячи са били освободени от ареста, това е провокирало недоволство на българското население, последвано от нападение на полицейското управление, а по-късно и от нахлуване в ромската махала.

Лидерите на ЕС се договориха за отсрочка на Брекзит до края на октомври, съобщи "Ройтерс". Заседанието в Брюксел продължи до късно през нощта.

Апартаменти, оставки, проверки

Антикорупционната комисия ще провери имоти, закупени от „СКАТ“ ООД, чийто собственик и управител е депутатът и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Става дума за три имота, закупени на нереално ниски цени в курорта Слънчев бряг между 2004 и 2008 г. Един от тези имоти е частна общинска собственост, който е бил купен по времето, в което Симеонов е бил председател на Комисията за общинска собственост в Общинския съвет в Бургас.

Междувременно стана ясно, че Цветан Цветанов, който подаде оставка от парламентарните си постове, се „завръща“ в парламента с нов статут – на сътрудник на парламентарната група на ГЕРБ. В сряда парламентът прие и оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Това стана след като в събота „Бивол“ писа за близки на Добрев, купували луксозни жилища в София на ниски цени.

Вежди Рашидов и свободата

Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов, който не подаде оставка след като стана ясно, че е купувал апартаменти от „Артекс“ на занижени цени, намира, че цялата история с апартаментите представлява „журналистически линч“ над политиците. Той също така поиска „реален контрол“ върху медиите. Сто на сто е обогатил колекцията на „Репортери без граници“ за посегателства на политици над свободата на словото. Точно вчера международната организация поиска Брюксел да назначи еврокомисар за свободата на медиите. Причината: ерозия на медийната свобода в цяла Европа. Но ако питате журналиста Найо Тицин, свободната журналистика започва не от политиците и решенията им, а от това самите журналисти да имат вкус към свободата. Следим темата.

И няколко препоръки

Учени направиха първата снимка на черна дупка. Това става възможно, благодарение на усилията на над 200 души, работили в продължение на две години с телескопи в различни точки на земята. „Видяхме това, което досега мислехме, че не може да бъде видяно“, казва един от участниците.

Въпрос на мащаби: в София ремонтът на пл. „Славейков“ явно ще продължи още дълго. В момента работниците махат плочките и ги редят наново, пише „Площад Славейков“ и прилага снимки.

Въпросът за това защо се разрушават сгради – паметници на културата намира отговор във вестник „Сега“: нови нормативни изменения, които улесняват събарянето, плюс още поне три по-стари фактора.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG