Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Нинова няма да подава оставка, а Борисов търси чук


Корнелия Нинова.
Корнелия Нинова.

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

- Корнелия Нинова изгуби от БСП

- Борисов иска с чук да чупи тераси

- Какъв е светът без Фейсбук

„Оттук нататък за резултатите от изборите носи отговорност Националният съвет“. Това е заявила лидерката на БСП Корнелия Нинова след драматичното заседание на Националния съвет на партията вчера. Т.е. няма да подаде оставка при евентуална загуба на евроизборите. Причината за тази реплика е гласуването на червеното ръководство, което отхвърли предложената от Нинова листа и одобри нови попълнения. Така Сергей Станишев ще бъде под номер 5, а пък Нинова бе предложила изобщо да го няма. По този повод Веселин Желев коментира в Клуб Z, че „БСП умира от глупост, не от старост“.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов коментира листата на БСП, но още преди наложените от пленума промени. Според него само Деница Златева разбира „нещо от европейска работа“, а оттам нататък било „шпионин, Държавна сигурност, шпионин, Държавна сигурност“. Вероятно е имал предвид Румен Гечев и Велизар Енчев, които остават в листата – Гечев е обявен от Комисията по досиетата като секретен сътрудник „Економов“, а Енчев е щатен служител на Първо главно управление на ДС. Борисов направи този коментар при представянето на платформата на ГЕРБ. Има и за апартаментите – той завърши с репликата „Идва ми да взема един чук и където има тераси и покриви, да ги счупя и да приключваме“.

Обаче не приключват. „Биволъ“ публикува снимки и документи, според които зам.-министърът на икономиката Александър Манолев е собственик на имот, в който е построена “къща за гости”, финансирана с 380 000 лв. от Програмата за развитие на селските райони. Плащането е одобрено месец след като Манолев вече е в правителството. И още – вилата в Сандански не работи като семеен хотел, както изисква програмата. Т.е. пунта мара. А ако знаете как този израз влезе в българската политика, вече сте готови за Седмичния изпит на Свободна Европа.

Държавата в действие

В резултат на скандала с апартаментите Данаил Кирилов стана министър на правосъдието. В „Панорама“ той обяви, че една от първите му задачи ще бъде да установи режим за предсрочното прекратяване на пълномощията на главния прокурор и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд.

Комисията за защита на конкуренцията забрани на дружеството на бизнесмена Емилиян Гебрев „Емко“ да купи военния завод в Русе „Дунарит“. Преди това спорът бе в съдебната зала. Самият Гебрев няколко пъти коментира, че цялата държава е мобилизирана срещу тази сделка. В мотивите си КЗК изтъква, че двете предприятия „могат да формират конгломерат, заемайки 30-40 процента от българската отбранителна индустрия“. Ако питате какво стана с разследването на отравянето на Гебрев и онзи агент на ГРУ – засега нищо.

Лютви Местан е задържан за 24 часа след катастрофата, в която управляван от него автомобил отнема предимство и предизвиква катастрофа, при която загива 6-месечно бебе. Тук са подробностите за този трагичен инцидент.

В Турция партията на Ердоган се готви да поиска от Върховната изборна комисия да повтори изборите в Истанбул. Помните, че на местните избори там опозицията спечели кметския пост за първи път от 25 години насам.

И две препоръки

„Интервюираният човек струва много повече от човека, дето не е интервюиран. Познавах едного, той не бе интервюиран и трябва да Ви кажа, че беше нищо човек...“ Ще прочетете и още в новата книга „Йордан Радичков. Интервюта“ (изд. „Нике“), представена в „Площад Славейков“.

Как ще изглежда светът, ако няма Фейсбук? Вчера получихме временен отговор. Ако се интересувате какво точно се случи, тук е обяснено.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG