Връзки за достъпност

Извънредни новини

(Не)възможно партньорство: БСП все повече се отдалечава от ПЕС и европейското си семейство


Санкциите срещу Русия, Истанбулската конвенция и пактът на ООН за миграцията, пакетът „Мобилност“ и върховенството на закона. Това са само някои от темите, по които БСП влиза в конфликт с Партията на европейските социалисти, към която принадлежи. За разлика от европейската левица, българските социалисти предпочитат да застъпват консервативни и протекционистки позиции.

Темата стана отново актуална заради интригата около подредбата на листата на БСП за европейските избори. Корнелия Нинова се опита да изхвърли от участие в изборите лидера на ПЕС, Сергей Станишев, който в крайна сметка намери място в листата на 5-то място.

Сравнението между приоритетите на БСП и декларираната визия на ПЕС, която обединява 33 леви и лявоцентристки партии в Европа, показва, че допирните точки между тях стават все по-малко.

За сближаване на доходите, но против повече социални придобивки за шофьорите

С искането си за сближаване на доходите в рамките на Европейския съюз и въвеждане на единни стандарти за определяне на минимална работна заплата, БСП се нарежда сред партиите от ПЕС. Има и частично припокриване на приоритетите в областта на данъчната политика – партиите декларират като свои цели пропорционално подоходно облагане и увеличаване на данъчната тежест върху едрия бизнес.

Приликите обаче свършват тук.

В изпълнение на заложения в предизборната програма приоритет „равно заплащане за равен труд“ ПЕС подкрепя т.нар. пакет „Мобилност“, срещу който (почти) всички политически сили в България реагираха остро.

Мнозинството от представителите на Партията на европейските социалисти в Европейския парламент (обединени в парламентарната група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите) подкрепиха промените, предвиждащи размерът на командировъчните да съответства на заплатите в сектора в държавата, където е командирован шофьорът, а той да се прибира поне веднъж на четири седмици в страната, където е регистрирана фирмата. Нещо повече – докладчик по най-проблемното досие за българските транспортни фирми, съответно за българските политически сили, е евродепутатът Исмаил Ертуг от Социалдемократическата партия в Германия, член на ПЕС.

Евродепутатите от БСП се противопоставиха на проекта и шумно афишираха дейността си срещу приемането на директивата. Корнелия Нинова пък обвини управляващите, че са „проспали“ възможността да защитят „българския национален интерес“ и по този начин са „обрекли“ българските транспортни фирми.

Международните документи, които предизвикаха раздор

Най-острият спор между БСП и ръководството на ПЕС беше относно Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция. Докато ПЕС многократно призоваваше към подписване и ратифициране на документа на европейско ниво, БСП се изяви като твърд противник на конвенцията, която според Корнелия Нинова прикрива зад текстовете срещу домашното насилие „идеята за неопределеност на пола“.

Същата беше позицията на БСП относно Пакта за миграцията на ООН. Конгресът на ПЕС в Лисабон през декември 2018 г. настоя документът да бъде ратифициран. Българската левица обаче беше твърдо против. „Тук става дума за документ, който стимулира по-голяма миграция и класифицира същата като добро и неизбежно явление. Нещо повече, решението оттук до мигрантските въпроси се свежда в това нелегалната миграция да се трансформира в легална такава“, заяви по този повод Корнелия Нинова.

За върховенство на закона, но против външен гарант

Въпреки че Корнелия Нинова цитира липсата на върховенство на закона като причина за напускането на БСП на парламента, в предизборната си платформа партията призовава за премахване на Механизма за сътрудничество и проверка, който определя като „израз на политиката на двойните стандарти“.

Европейската комисия (ЕК) обаче няма намерение да спре да следи напредъка в областта на съдебните реформи, борбата с корупцията и организираната престъпност. Сред основните привърженици на механизма, който е в сила за България и Румъния от 2007 г., е зам.-председателят на ЕК с ресор по-добро законотворчество и върховенство на закона Франс Тимерманс. Той е водещият кандидат на ПЕС за председател на Еврокомисията. „България и Румъния са пример за това, че въпросите на върховенството на закона трябва да се решават преди разширяването“, каза Тимерманс в началото на април.

За Русия, против санкциите

БСП е твърдо против икономическите санкции на ЕС срещу Русия, наложени след анексирането на Крим през 2014 г. Според Корнелия Нинова те вредят на българските икономически и политически интереси. Мнозинството в ПЕС обаче подкрепя мерките на ЕС.

Позициите на ПЕС и БСП се разминават и по редица други теми – правата на ЛГБТ общността, енергийната и търговската политика и външните работи на ЕС.

Европейската партия засега не е обявила намерение да ревизира отношенията си с БСП. Не е ясно и дали българската партия има намерение да напусне. Различията между БСП и европейските й партньори обаче стават все по-големи, а напрежението около подредбата на листата за европейския вот не дава заявка това да се промени.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG