Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фандъкова: Съдът ще реши съдбата на „Златен век“


Кметът на София Йорданка Фандъкова
Кметът на София Йорданка Фандъкова

Разрешителното за строителство на небостъргача „Златен век“ е изтекло през 2018 г., а измененията в Закона за устройството на територията, станали известни като поправката „Артекс“, не важат за този обект. Това каза в ефира на бТВ кметът на София Йорданка Фандъкова, която подчерта, че това е нейна позиция и тази на главния архитект на София Здравко Здравков. Най-важна според нея обаче е думата на ДНСК и съда.

„Разбира се, след като има спорове, строителите и собствениците имат възможност да поискат обжалване, ако бъде издадена такава заповед (за спиране на строежа)“, каза кметът като изтъкна, че не е юрист и не желае да влиза в правни спорове.

Строежът на „Златен век“ беше спрян от ДНСК след след разпореждане на премиера Бойко Борисов. След като първоначално обяви, че документите на строежа са изрядни, институцията все пак откри нарушения, достатъчни за спиране на дейностите по строежа.

Темата за законността на строежа беше повдигната след като разследване на Свободан Европа показа, че членове на управляващата партия ГЕРБ са получили необичайно евтини апартаменти от строителната фирма „Артекс“ след като с гласовете на формацията в НС са приети промени в ЗУТ, които удължават разрешителните за строеж на втора категория, каквато е „Златен век“. Поправките са приложени към небъстъргача, въпреки че той е бил в заварено положение.

Фандъкова обясни още, че подкрепя ниското строителство в тази част от града, както е заложено в общия устройствен план на София преди 12 години, но разрешението за строеж на „Златен век“ е издадено в съответствие със закона.

Тя заяви, че все още не е решила дали да се кандидатира за нов мандат като кмет на предстоящите през есента местни избори.

Относно ремонта на „Граф Игнатиев“ тя заяви, че преди него улицата е била „в безобразно състояние - дотолкова, че мен като кмет да ме е срам да минавам по нея“. Фандъкова напомни, че ремонтът не е само настилката, подменени са ВиК, която е на над 100 години, топлофикационна мрежа и др.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG