Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пеевски, медиите, законите. ДПС и АЛДЕ - прилики и затваряне на очи


Кампанията на ДПС за евроизборите бе открита в отсъствието на Делян Пеевски.
Кампанията на ДПС за евроизборите бе открита в отсъствието на Делян Пеевски.

С Пеевски в листата може ли да си част от европейската група на либералите? Това е един от най-обсъжданите въпроси, откакто стана ясно, че ДПС за втори път издига кандидатурата на Пеевски за евродепутат. Първият път беше през 2014 г., когато той беше избран, но се отказа от мандата си.

Европейската политическа партия, към която принадлежи ДПС – Алиансът на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) отказа да коментира номинацията на Пеевски.

„АЛДЕ никога не коментира състава на изборните листи на партиите, които са наши членове. В случая г-н Пеевски е бил избран (от ДПС) и в случай, че той бъде избран за член на Европейския парламент нашата група ще трябва да прецени дали членовете ѝ уважават ценностите на либерализма и демокрацията“, коментира говорителят на АЛДЕ пред EURACTIV.

Декларираните приоритети на ДПС до голяма степен съвпадат с обявените цели на европейското им политическо семейство. Действията на движението обаче понякога се разминават с позициите на АЛДЕ - това обаче ръководството на европейската партия и членовете й предпочитат да премълчават.

АЛДЕ е третата по големина парламентарна група в ЕП. Доскоро очакванията бяха тя да надмине по брой евродепутати Алианса на социалистите и демократите, защото партията на френския президент Еманюел Макрон (създадена след последните евроизбори през 2014 г.) „Републиката напред“ даде заявка да се присъедини към нея.

Според най-новото проведено общоевропейско социологичеко проучване АЛДЕ ще засили позициите си в следващия ЕП и от 68 сега броят на евродепутатите й ще се увеличи до 76. Това се дължи основно на засилващата се подкрепа за либералните партии, които управляват в Белгия, Нидерландия, Люксембург, Дания, Швеция, Финландия, а също и Чехия.

Права, свободи и върховенство на закона

Сред политическите приоритети на АЛДЕ е спазването на човешките права и преодоляването на дискриминацията по религиозна и етническа принадлежност, пол и сексуална ориентация. Подобни приоритети деларира и ДПС. Осъществяването им обаче се свежда до периодичните предложения за възможнст за изучаване на майчин език в училище и предизборна агитация на майчин език. Подобно на АЛДЕ ДПС призовава за ограничаване на нелегалната имиграция към България, но в политическата й програма не са записани конкретни мерки. През последните месеци членове на ДПС избягват да се изказват по тази тема, за разлика от времето, когато Лютви Местан беше председател на партията.

Европейската партия в декларация от 2017 г. осъди решението на ГЕРБ да се коалира с „Обединени патриоти“. Година по-късно председателят на АЛДЕ Ханс ван Баален призова премиера Бойко Борисов да поеме отговорност за това, че коалиционният партньор на ГЕРБ „Атака“ подкрепя анексирането на Крим, както и да отстрани партията на Волен Сидеров от властта. В своята програма ДПС се противопоставя на присъствието на „Обединени патриоти“ във властта. На практика обаче движението осигурява съществуването на управленската коалиция като гарантира кворума и подкрепя ключови решения на управляващите, призна по-рано тази година вече бившият председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Общи декларирани приоритети за двете партии са икономическото развитие на страните от ЕС чрез стимулиране на малкия и среден бизнес с намаляване на данъчната тежест и регулациите, въвеждане на електронна администрация и развитието на научната дейност и иновациите. И двете партии призовават за ефективно изполване на евопейските фондове за стимулиране на бизнеса. За разлика от ДПС обаче АЛДЕ изтъква в програмата си, че използването на средствата по кохезионната политика трябва да бъде строго контролирано и се обявява в подкрепа на обвързването на еврофондовете с върховенството на закона – принцип, залегнал в следващия седемгодишен бюджет на ЕС.

Пеевски и свободното слово

Сред основните човешки права в редица документи на АЛДЕ се посочва свободата на изразяване. През 2017 г. европейската партия дори приема резолюция, която призовава за санкции срещу държавите, които ограничават свободата на словото, „включително задействане на процедура по чл. 7 от Лисабонския договор (който като крайна мярка предвижда отнемане на правото на глас на държавата в ЕС – б.а.), налагане на нови санкции като отнемане на европейски фондове за държави членки, кото ограничават свободата на словото и на пресата в нарушение на правото на ЕС.“

В тази резолюция обаче България изобщо не се споменава, за разлика от Полша, Унгария (членки на ЕС), Турция, Сърбия (кандидати за членство) и Русия. В документа са цитирани данни от годишните доклади на „Фрийдъм хаус“ за свобода на пресата за 2016 г.

В доклада за България, която е определена като „частично свободна“ (за Разлика от Полша, която тогава е определяна като „свободна“ и със същия резултат като Унгария) по отношение на свободата на пресата, името на депутата от ДПС и настоящ кандидат за евродепутат Делян Пеевски се споменава осем пъти. Той е свързан от световната неправителствена организация с концентрацията на средства за масова информация и монопола над разпространението на печатни медии. Вестници и сайтове, собственост на неговата „Нова българска медийна група“ провеждат очернящи кампании срещу политически опоненти и критични журналисти, пише организацията.

Кандидатът за евродепутат Делян Пеевски е споменат и в доклада на „Репортери без граници“ като фактор за влошаващата се медийна среда у нас.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG