Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фирмата за изграждане на газовата връзка с Гърция ще преговаря за втечнен газ от САЩ


Компанията, която ще строи газовата връзка между България и Гърция, ще търси начини за привличане на търговци на втечнен газ, сред които и американски фирми. Това стана ясно по време на конференция за диверсификацията на газовите доставки у нас от думите на българският изпълнителен директор на дружеството "Ай Си Джи Би" Теодора Георгиева, цитирана от Mediapool. Това се очаква да стане след пускането в експлоатация на връзката през 2020 година.

Георгиева посочи, че в момента единствената възможност за внос на втечнен газ у нас е от гръцкия терминал Ревитуза, но липсва компресорна станция по преносната мрежа на гръцкия газов оператор, която да осъществява транзита. Плановете за построяване на терминал за регазификация на втечнен газ край гръцкото пристанище Александруполис са възможност за постигане на пълния капацитет на интерконектора, каза Георгиева.

В момента проектната компания има предварително резервиран капацитет от 1.57 млрд. куб. м годишно, което е малко над половината мощност на тръбата от 3 млрд. куб. м. От тези количества 1 млрд. куб. м са на "Булгаргаз", а останалите са на двама от акционерите в "Ай Си Джи Би" – гръцкият доставчик ДЕПА и италианската "Посейдон". Символично участие има и азерската СОКАР. Предварително споразумение има американската "Линден Енерджи", чийто представител Лиляна Бакайокова по време на конференцията обяви, че има интерес за по-големи доставки от капацитета на газовата връзка.

Очаква се следващата седмица да бъде ясен победителят в конкурса за избор на изпълнител на строителството на газовата връзка. Оферти са внесли две дружества- гръцкото "Джй Енд Пи – Авакс" и ДЗЗД "Ай Джи Би 2018", обединяващо българските фирми "Джи Пи Груп", "Главболгарстрой" и италианската "Бонати".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG