Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Нова и Пеевски, строежи на плажа и „Безсмъртен полк“


"Безсмъртният полк" в София на 9 май

Добро утро,

Ето най-важните думи до този час:

  • Нова телевизия
  • Къмпинг „Юг“
  • "Безсмъртен полк"

Нова телевизия уволни Виктория Бехар от ръководния екип на „Нова Броудкастинг Груп“. Това е поредната кадрова промяна в медията, откакто на 22 февруари тя беше закупена от братя Домусчиеви. Шеф на новините там е вече Миляна Велева, която е бивш ръководен кадър в две медии, свързвани с Делян Пеевски. Вчерашното уволнение на Виктория Бехар идва след редакционно заседание, на което тя е попитала Велева за обвързаността й с депутата от ДПС.

Новината дойде едновременно със съобщението, че СЕМ открива процедура по избор на нов генерален директор на БНТ. Сътресенията и в двете медии – БНТ и Нова – протичат почти едновременно от седмици насам.

Отново за дюните

Нов строеж на къмпинг „Юг“. Този път става дума за дървени вили от по стотици квадратни метри, кръстени „луксозни каравани“. Намират се на първа линия. Правят се изкопи, прокарват се всякакви незаконни комуникации, пише Клуб Z. Преди години на същото място едвам беше спрян един проект за изграждане на нови бунгала, от който и досега стърчат бетонови плочи в пясъците. Сегашната инициатива е нещо различно от това.

На този фон от парламента дойде съобщението, че депутатите са предложили по-високи глоби за поставяне на палатки върху дюните. Наред с това са предложили да отпадне забраната да се строи върху дюните. Инициатори са депутати от три групи: ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“. Идеите им са внесени между първото и второто четене на промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Както казва Полина Паунова, апартаментите не са най-големият проблем на ГЕРБ. Най-големият е представата им за правосъдие и законодателен процес.

Москва, Париж, Истанбул

Руското Външно министерство за пореден път проведе шествие в София за 9 май, под наслов „Безсмъртен полк“. Сред руските дипломати бяха и шефката на БСП Корнелия Нинова и Георги Първанов, който беше президент на България от 2002 г. до 2012. Такива шествия се организират от Русия още от 2012 г. и се провеждат в много страни. Но има и места, на които са забранени, защото се смятат за част от съвременната кремълска хибридна война.

Френско-турски консорциум води сред кандидатите да получат концесията на летище София. Дружеството е предложило най-високото концесионно възнаграждение – 32.82 млн. евро. Тук ще намерите много данни, включително и за другите кандидати.

И две препоръки

Романът на 2019 година се казва „Свети вълк“ и е написан от Елена Алексиева. Така реши журито на конкурса за Националната литературна награда за български роман.

Ако сте в София и ако се чудите къде да заведете детето, ето едно предложение: в момента тече Фестивалът на науката и на него е пълно със зрелищни и увлекателни експерименти за всякакви възрасти. Столичният учител Наско Стаменов например обяснява на място много интересни неща.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Facebook форум

XS
SM
MD
LG