Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новият главен прокурор да бъде човек от системата, поиска представител на ВСС


Президентът Румен Радев и представляващият ВСС Боян Магдалинчев
Президентът Румен Радев и представляващият ВСС Боян Магдалинчев

Наследникът на главния прокурор Сотир Цацаров да бъде ако не прокурор, то задължително поне човек от системата. За това се обяви представляващият член на Висшия съдебен съвет ВСС Боян Магдалинчев, който в петък се срещна с президента Румен Радев по повод избора на нов главен обвинител, съобщи Дневник.

"Сегашният главен прокурор е наказателен съдия, макар че не се справя никак зле с работата си. Но според мен трябва да е човек от системата, който да познава проблемите", каза Магдалинчев пред журналистите. Според него процедурата по избора на наследник на Цацаров трябва да започне възможно най-скоро.

Според Магдалинчев няма нищо притеснително в консултациите при президента и според него това не е намеса в независимостта на съдебната система. По-рано в петък премиерът Бойко Борисов видя консултациите при президента Радев именно като такава намеса.

"Той иска да получи информация за това има ли нужда да се променят някакви неща – не с оглед на конкретни цели, а с оглед нуждите на съдебната система”, каза Магдалинчев за президента. Той уточни също, че по време на разговорите не са били обсъждани конкретни имена.

Представителят на ВСС заяви също, че не споделя мнението на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който по рано през седмицата, след среща с президента, заяви, че изборът на нов главен прокурор ще бъде политически. Магдалинчев се обяви също и против прибързаното приемане на специални правила за разследване и отстраняване на главния прокурор и председателите на върховните съдилища.

От началото на седмицата президентът Румен Радев провежда консултации с представители на съдебната власт по повод избора на нов главен прокурор. Освен с Магдалинчев, досега той се срещна също и с настоящия главен обвинител Сотир Цацаров, с председателя на ВКС Лозан Панов и с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG