Връзки за достъпност

Извънредни новини

Крайната десница напусна австрийското правителство


Себастиан Курц

Крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) обяви, че всичките й министри, които участват в правителството, оглавявано от канцлера Себастиан Курц подават оставка. Решението идва, след като по-рано Курц поиска оставката на вътрешния министър Херберт Кикъл от АПС, съобщават световните агенции.

В понеделник вечерта Курц заяви, че е поискал от президента Александър Ван Дер Белен да отстрани Кикъл от министърския му пост. От друга страна новият лидер на АПС Норберт Хофер бе заявил, че оставането на партията му в правителството е пряко обвързано с това дали Кикъл ще бъде оставен на позицията си.

„Вярвам, че хората ги вълнува въпросът: Как продължаваме напред?" каза канцлерът, добавяйки, че управлението трябва да се запази в този му вид, въпреки желанията на опозицията за определени промени.

Канцлерът Курц е готов да управлява с правителство на малцинството и обяви, че ще поиска от президента да назначи експерти на овакантените министерски постове.

До кризата в Австрия се стигна, след като немските издания „Шпигел“ и „Зюддойче цайтунг“ публикуваха в петък вечерта видео с вече бившия вицеканцлер и лидер на АПС Щрахе. Записът показва готовността на Щрахе да приеме дарения за партията му от жена, представяща се за племенница на руски олигарх, като в замяна й предостави обществени поръчки на завишени цени. Щрахе предлага на потенциалния инвеститор и вариант за закупуването на най-големия вестник в Австрия “Кронен цайтунг“, от който да бъдат уволнени няколко журналисти и който да подкрепя неговата АПС.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG