Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: БСП в режим „задълбочен анализ“. Сините обратно в играта


Подранил букет за Корнелия Нинова
Подранил букет за Корнелия Нинова

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

- ГЕРБ пак бие БСП

- „Демократична България“ порасна над 4%

- Националистическа вълна в Европа няма

ГЕРБ отново победи БСП на избори. Преднината на управляващите е от няколко процента. Данните от 7 часа сутринта показват почти 31% за партията на Бойко Борисов и малко над 25% за партията на Корнелия Нинова. ДПС традиционно са трети с подкрепа от почти 14%. Още две политически сили вероятно изпращат представители в Европейския парламент – ВМРО с малко над 8 на сто и извънпарламентарната „Демократична България“ с почти 7 на сто.

Важно уточнение: това са данни от преброени близо две трети от протоколите, актуалните данни може да продължите да следите от сайта на Централната избирателна комисия.

Бойко Борисов и Корнелия Нинова още не са коментирали резултатите. Водачът на листата на ГЕРБ Мария Габриел спомена за „невидим опонент“, който е претърпял първа загуба. Всички се сетиха за президента Румен Радев. Красимир Каракачанов пък попита как Волен Сидеров сега ще го гледа в очите.

Кой отива в Европейския парламент?

Прогнозите на социологическите агенции имат едно разминаване. Според „Алфа рисърч“ ГЕРБ ще има 7 евродепутати, БСП петима, ДПС трима, ВМРО двама. Според „Галъп“ и „Тренд“ обаче последните два мандата ще бъдат поделени – по един за ВМРО и „Демократична България“. Гласовете от чужбина вече са преброени – там номер едно е „Демократична България“, следвана от ГЕРБ и БСП.

Водачът на листата на ДПС Мустафа Карадайъ няма да замине в Брюксел, така Делян Пеевски се оказва де факто водач на листата. Все още обаче нямаме отговор на въпроса дали той ще стане евродепутат или ще се откаже, както направи през 2014 г. Петя Владимирова от „Дневник“ го присрещна в село Света Петка, където Пеевски гласува. „Аз и в нашия парламент предпочитам, и в Европейския“, отговори той.

Ще подаде ли Нинова оставка? Снощи не дойде отговор от „Позитано“ 20. От Брюксел обаче Сергей Станишев призова за „бърз и задълбочен анализ“ защо БСП е позволила такава загуба, след като преди месец е водила в проучванията.

Прогнозите за победи на Марин льо Пен и Найджъл Фараж съответно във Франция и Великобритания се сбъднаха. Матео Салвини отново е най-силен в Италия, но общата картина е твърде различна – прогнозата за националистическа вълна в Европа се оказа силно преувеличена. Тук може да видите резултатите по държави.

В Румъния управляващите социалисти може и да събраха най-много гласове, но представянето им се приема като погром – почти два пъти повече от тях имат двете основни опозиционни партии, а огромно мнозинство от избиратели отхвърли на референдум предложените промени в съдебната система.

В Гърция християндемократите от Нова демокрация победиха управляващата Сириза. Алексис Ципрас поиска предсрочни парламентарни избори колкото се може по-скоро. Редовните трябва да са октомври.

Общата картина – ЕНП и ПЕС губят мнозинството си в Европейския парламент. Либералите и зелените с ръст. Националистите – също, но не толкова, колкото беше прогнозирано.

И две препоръки

В първия от празничните дни бяха обявени традиционните годишни театрални награди „Аскеер. Тук може да видите пълен списък на отличените.

На 24 май ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков отправи остра критика към политиците, които отново се наредиха отпред на шествието за празника. „Ще кажа само, че безобразието се превръща в традиция“. Не пропускайте думите на ректора. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG