Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Цветанов пред неизвестното, ВМРО пред ново искане за управлението


Бурята в Стара Загора повали дървета и превърна улиците в реки.
Бурята в Стара Загора повали дървета и превърна улиците в реки.

Добро утро,

Най-важното, което си струва да знаете до този час:

  • ВМРО иска преглед на споразумението с ГЕРБ
  • ДПС тръгва против зелените движения
  • Папата поиска прошка от ромите

Но преди това – за времето. Бурите ще продължат поне до петък, относително спокойно ще бъде само на морето.

Уикенд с напусналите политици: Цветанов и Нинова пред медиите

Видимо развълнуван и огорчен, доскорошният номер 2 в ГЕРБ Цветан Цветанов каза пред bTV, че още не знае какво ще прави нататък, след като напусна и партийните си постове. Но явно се готви за състезателна дейност, понеже добави, че „временно е окачил шпайковете на стената“.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова, която подаде оставка след изборните резултати, релативизира загубата на партията си пред БНТ: „Народът ни шамароса всички еднакво“, каза тя, говорейки за загуба от страна на всички политически сили.

Шефката на ЦИК Стефка Стоева не намира нищо незаконно в това, че първите двама в листата на ДПС – Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски – се отказват от местата си в ЕП просто със заявления до ЦИК. Сред юристите няма единодушие по този въпрос.

ВМРО срещу ромите, ДПС срещу зелените

ВМРО ще поиска преглед на споразумението, по което работи управляващата коалиция, заяви пред БНР заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов. Той каза, че Обединените патриоти нямат единодействие помежду си още от есента на миналата година. ВМРО е единствената националистическа партия, участваща в управлението, която успя да прескочи бариерата и която изпраща в Брюксел двама свои представители.

Междувременно лидерът на партията Красимир Каракачанов заяви, че при първа възможност ще внесе за обсъждане в правителството документа, който той нарича Стратегия за ромите.

ДПС също има планове –партията се обяви срещу зелените движения и ги нарече октопод. Заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Хамид Хамид заяви, че формацията му има предложение как „да отърве инвеститорите от зеления октопод, който ги изнудва“.

Русия, Тръмп, папа Франциск

Русия се готви да ограничи достъпа до имотния регистър, който се използва за правене на антикорупционни изследвания. Проектозаконът е внесен в парламента и предвижда глоби за публикуване на информация от регистъра.

Няколко нови преценки на президента на САЩ Доналд Тръмп: в събота той подкрепи Борис Джонсън за министър-председател на Великобритания, а в неделя призова Великобритания да не плаща 39-те милиарда паунда за раздялата си с ЕС. Днес Тръмп пристига на тридневна визита в Обединеното кралство.

Папа Франциск поиска прошка от ромите за това, че католическата църква ги е дискриминирала векове наред. Това стана в края на тридневната визита на папата в Румъния, където той отслужи и литургия пред близо 100 000 души и обяви за блажени 7 епископи, репресирани от комунистическия режим.

И няколко препоръки

Елтън Джон остро критикува руската цензура, която пусна филм за певеца с изрязани от него интимни сцени с представители на един и същи пол. Министърът на културата Владимир Медински отрече намеса на държавата и каза, че това е решение на компанията разпространител на филма „Рокетмен“.

По 3 евро на фалшива новина. Толкова е получавала Тамара, за да пуска в интернет по осем лъжи дневно. Репортаж на Би Би Си, разказан в „Дневник“.

Български букви, изработени като градински пейки, бяха поставени на кейовете на Сена в Париж. Към всяка от тях са приложени стихове на български и френски език на съвременни български автори. Инсталацията ще остане там до есента. Снимките са тук.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG