Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Партиите ще трябва да връщат пари. А ДПС е в багажника


Десетки хиляди протестираха в Прага с искане за оставка на министър-председателя Андрей Бабиш заради злоупотреба с европейски фондове. Световните медии определиха протеста като най-многолюдната демонстрация в Чехия след падането на комунизма през 1989 г.
Десетки хиляди протестираха в Прага с искане за оставка на министър-председателя Андрей Бабиш заради злоупотреба с европейски фондове. Световните медии определиха протеста като най-многолюдната демонстрация в Чехия след падането на комунизма през 1989 г.

Добро утро,

Ето основните теми до този час:

  • Партийните субсидии
  • Неотчетените преференции
  • Одобрената продажба на F-16

Да, има данни за престъпление при разпределяне на партийните субсидии. Това обяви Върховната административна прокуратура (ВАП) след проверка на твърдения в „Шоуто на Слави“. В предаването беше посочено, че партиите са получили по 13.23 лева на получен глас, вместо по 11 лева, както е по закон. ВАП е поискала партиите да върнат разликата.

Преференциите, отбелязани при машинното гласуване на последните избори, не са били отчетени коректно в 1139 секции. Данните са на Института за развитие на публичната среда, цитирани в „Офнюз“.

Изтребители, патриоти, съдии

Конгресът на САЩ одобри инвестиционна рамка за продажба на осем изтребителя F-16 Block 70 на България. Максималната стойност на сделката ще бъде 1,67 млрд. долара. Посолството на САЩ в София уточни, че това е повече от очакваната стойност на сделката, за да може при евентуално искане на България за разширяване на обхвата на програмата, да не се налага ново одобрение от Конгреса.

Колко патриоти побира джипът на Борисов, ако ДПС е в багажника? И ние това се питаме, но Таня Петкова от в. „Сега“ е намерила и отговор на този въпрос: оттук нататък ГЕРБ ще разчита много повече на онези, които вози в багажника, отколкото на онези, които ще се бият за седалките в купето.

В делото срещу Росен Босев от „Капитал“ има поне три големи нередности, описани от Борис Митов. Първо, че делото е гледано от съдийка, която Босев по-рано е критикувал, второ, че Босев е осъден за същите твърдения, за които други двама журналисти от „Капитал“ са били оправдани и трето, че ненужното издирване на журналиста из цяла София, вместо на официалния му адрес, само затвърждава съмненията в автентичността на съдебния процес.

Позиция по трудни въпроси

Те са Lidl, Avon България, „Дженерали“, а има и други. Общото между тях е, че не само правят бизнес, но и се ангажират с позиции по важни обществени теми. Имат мнение за Истанбулската конвенция, правата на малцинствата или по друг горещ въпрос. Николай Лавчиев разказва за социалната роля на бизнеса.

Посланици на 25 държави подкрепиха София прайд, който ще се проведе на 8 юни. В писмото им се напомня, че са изминали 51 години, откакто България не смята хомосексуалността за престъпление и 16 години, откакто сексуалната ориентация е включена като защитен признак в Закона за защита от дискриминация.

И три препоръки

Уникални снимки на Чернобил отвътре – такъв, какъвто е бил през 2016 г. Тогава екип на Радио Свободна Европа влиза в централата заедно с инженерите, които някога са работили там.

30 години след помитането на хиляди хора на площад Тянанмън, в Китай просто не се говори за тези събития. Дори точният брой на жертвите не е известен. Елица Симеонова напомня това, което властите в Пекин не обичат да слушат.

Ако сте в София: в 17.30 ще има обществено обсъждане на плановете на общината за Борисовата градина. То е организирано с тревога за това, че зад новия Подробен устройствен план (ПУП) се крият намерения за застрояване. В Университета по архитектура, аудитория 230.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG