Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Бетон и тухли, модел „Арапя“. И питанка пред „Турски поток“


Къмпинг "Арапя"
Къмпинг "Арапя"

Добро утро!

Ето най-важното, което си струва да знаете до този момент:

  • „Турски поток“ пред възможен обрат
  • София и Скопие не се разбраха за Гоце Делчев
  • Бетон и тухли в „Арапя“

В къмпинг „Арапя“ здраво се строи, снимките са като карикатура без думи. Юни е, сезонът започва.

„Турски поток“, Гоце Делчев, Хонконг и Китай

Плановете за „Турски поток“ могат да се променят, след като стана ясно, че декласираният саудитски консорциум „Аркад“ обжалва избора на победителя в търга. Това означава, че трасето може да не е готово до края на 2019 г., както е по план.

България отхвърли предложението на Македония за това на коя дата двете страни да почетат паметта на Гоце Делчев. Скопие предложи датата 7 октомври, когато комунистическа България предава на Македония останките на Гоце Делчев. София предлага почитането на паметта на Делчев да става на датата на раждане или смърт.

Властите в Хонконг са подложени на едномилионен протест, но не се отказват от прокарването на спорен законопроект. Текстът му предвижда, че жителите на Хонконг ще могат да бъдат екстрадирани в Китай. Лидерката на изпълнителната власт каза в понеделник, че не действа по заповед от Китай, както я обвиняват, и няма да си смени дневния ред.

ИДИЛ, цензурата, матурата, „Графа“

За момчето от Пловдив, вербувано от ИДИЛ. Първо ставаше дума за тероризъм, после – за рисковете за тийнейджърите в интернет, но ето че темата повдигна нов въпрос: допустимо ли е да се разкрива самоличността на непълнолетни? В никакъв случай, казват от Асоциацията на европейските журналисти. Дори и случаят да е от голям обществен интерес.

Журналистът Христо Христов, който заговори за цензура в „Гонг“, „Вести“ и „Дарик нюз“, беше освободен от поста на изпълнителния директор на „Нетинфо“. Трите медии са соббственост на медийната група „Нова Броудкастинг груп“, придобита неотдавна от братята Кирил и Георги Домусчиеви.

Сбъркана ли е матурата по английски? Такъв въпрос си задават много родители и потърпевши, но истинският въпрос винаги е бил друг: дали хората, които правят тестовете, следват някакъв стандарт за правене на тестове. Обяснява доц. Д-р Елена Тарашева от НБУ.

Ремонтът на столичната улица „Граф Игнатиев“ вече прояви дефекти, пише „Медиапул“. Изпълнителят „Джи Пи Груп“ ще бъде глобен с 280 000 лева, казва кметът на София Йорданка Фандъкова.

И две препоръки

Ако сте в Пловдив, където протича фестивалът „Пловдив чете“, вижте какво става в Античния театър. Там ще бъдат връчени наградите за най-добро художествено оформление на книга и за високи постижения в съвременната поезия. От 16 ч започват и срещите с авторите.

Ако сте в София, вижте новата изложба на „Фотофабрика“. Фотографът Алберто Гандолфо е заснел близките на онези хора, които са станали жертви на мафията, корупцията и домашното насилие.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG