Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Повече СРС и повече ВМРО. По-малко журналистика


Добро утро!

Ето най-важното до този час:

  • Васил Иванов се връща в Нова телевизия
  • Тирана и Скопие няма да получат покана за преговори
  • Използването на СРС е нараснало през 2018 г.

За нула време се разбра кой ще замести двете разследващи журналистки Генка Шикерова и Миролюба Бенатова в Нова телевизия. Това е Васил Иванов от свързвания с Делян Пеевски Канал 3. Иванов напусна Нова телевизия през 2017 г., като обвини медията в налагане на цензура. Същевременно тогава се разбра, че Иванов тайно е записвал собствените си колеги. Ако търсите неговото мнение, вижте го тук.

Момчето, вербувано от ИДИЛ, остава на свобода,но под наблюдение на инспектор от детската педагогическа стая и на психолози. Решението беше взето в четвъртък от Апелативния наказателен специализиран съд.

ВМРО, Скопие и Тирана, подслушване на воля

Депутати от ВМРО предложиха да се въведе нов документ за самоличност, който нарекоха „карта „българин“. Идеята е тази карта да се получава от българи по произход, които нямат българско гражданство.

Подслушванията със специални разузнавателни средства (СРС) са нараснали през миналата година, а освен това са били и по-слабо контролирани. 85 % от структурите, използващи СРС, са останали непроверени през 2018 г., пише Борис Митов

Големите очаквания на Скопие и Тирана няма да се оправдаят – на среща на Съвета по общи въпроси на ЕС следващия вторник страните ще разберат, че преговорите за присъединяване се отлагат, казва Димитър Бечев и обяснява защо.​

И няколко препоръки

София загуби едно състезание: градът кандидатства за това да стане седалище на Европейския орган по труда, но спечели Братислава.

Националната литературна награда „Иван Вазов“ ще бъде връчена на автора на „Чамкория“ и „Възвишение“ – Милен Русков.

Ясен Тодоров за втори път печели едно от челните места в конкурс на „Нешънъл Джиографик“. Този път фотографията му е класирана на второ място.

Да теглим чертата: глобите за лошо свършена работа на „Графа“ са излезли малко над 2.8% от стойността на целия проект. Но по-внушително е човек да каже, че глобата е от над половин милион лева. В тази статия на Елица Симеонова е пълно с числа и данни за ремонта.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG