Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: “Те са сраснали с лъжата”. И животът извън сериала


Всяка година роднини на жертвите се събират на мемориала "Чернобил" в Киев.
Всяка година роднини на жертвите се събират на мемориала "Чернобил" в Киев.

Добро утро. Най-важното днес:

- Данаил Кирилов реформира

- Още фалшиви картини

- Изложба на Райко Алексиев

Преди няколко часа Доналд Тръмп откри кампанията си за втори президентски мандат. Пред хиляди свои привърженици в Орландо, Флорида, той обеща “да запази Америка велика”.

В България правосъдният министър Данаил Кирилов изпълнява обещанието си да прокара процедура за разследване на “тримата големи” в съдебната система. Десет неправителствени организации алармираха, че идеите му се приближават до създаването на “механизъм за натиск срещу председателите на двете върховни съдилища” и отново оставят недосегаема фигурата на главния прокурор.

На първото обсъждане на тези идеи Кирилов е обвинил критиците си, че имат “фикция към главния прокурор”. Министърът дори се възмутил от “индивидуална телефонна комуникация на лица, които водят разговори на много ниско ниво в Брюксел”. Тук е репортажът на Борис Митов от тази среща.

И докато сме на тази тема - как може едни хора да са обвинени в неизгодна продажба, след като продажбата е изгодна, никой не е ощетен, а самият продавач дори не е обвиняем? За този текст ви трябват повече от 3 минути - Петя Владимирова описва в “Дневник” целия абсурд около делото “ЕВН” срещу Дянков, Трайков и Прокопиев. Не го пропускайте.

Нови и стари издатели

Част от пейзажа е и новината за спешно отмененото прокурорско постановление, което разпореждаше на Патентното ведомство да заличи регистрацията на марката на вестник “Телеграф”. Съдбата на вестника на Делян Пеевски е била обсъждана на извънредна среща на Сотир Цацаров, Иван Гешев и още ръководители от държавното обвинение.

Предстои да видим дали Пеевски ще защити лично в парламента предложението си за нула лева партийна субсидия, като отговор на предложения от ГЕРБ 1 лев. Предстои гласуването на второ четене. Полина Паунова проучи настроенията сред основните партии - вариантите се очертават два.

Снощи бе открита ретроспективната изложба с карикатури и първи страници на убития от комунистическия режим художник Райко Алексиев. Може да я посетите в Софийска градска художествена галерия до 14 юли. А зад цялото усилие стои кураторът Красимир Илиев, който е Човек на деня на Свободна Европа - запознайте се с него.

Северна Македония и Северна Америка

Ако гледате телевизия напоследък, ще останете с впечатлението, че между България и Северна Македония отново има напрежение. Този път поводът е Гоце Делчев и различният исторически прочит от двете страни на границата. Елица Симеонова събра фактите и попита специалистите.

Много хора ще се опитват да ограничат пристрастията си в социалните мрежи, ако възнамряват да кандидатстват за американска виза. Новите правила на Държавния департамент изискват вече да декларирате профилите си във Facebook, Twitter и още десетина платформи.

Марк Зукърбърг обяви подробности за плановете си за нова криптовалута. Ще се казва Libra, ще се появи през 2020 г., с нея ще се плаща през Messenger и WhatsApp.

И още новини от САЩ - Тръмп номинира нов посланик в България, това е Херо Мустафа. Сега трябва да бъде одобрена и от Сената.

И две препоръки

Гледахте ли сериала “Чернобил”? Дори и да не сте, със сигурност следите подновените дискусии по темата. Резултатът е, че все повече хора отиват да видят с очите си района около призрачния град Припят. Вижте това видео за процъфтяващия туризъм около Чернобил.

“Преди да гледам филма мислех, че партийните функционери умишлено и съзнателно прикриват и лъжат. Филмът промени отношението ми. Те всъщност не разбират какво става. Те са сраснали с лъжата”, пише Теодора Димова в “Култура”. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG