Връзки за достъпност

Извънредни новини

Данаил Кирилов не е чул критики от Съвета на Европа по идеите си за „тримата големи“


Министърът на правосъдието Данаил Кирилов
Министърът на правосъдието Данаил Кирилов

„Аз за два дни миналата седмица на съм чул критики, напротив“. Така отговори министърът на правосъдието Данаил Кирилов на въпрос за критиките, отправени от страна на Съвета на Европа по повод проекта за разследване и отстраняване на „тримата големи“ от съдебната власт.

През миналата седмица, представители на европейската институция присъстваха на дебатите по идеите за промени в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. Дни след тях от съвета пуснаха официално съобщение, в което беше заявено, че предлаганият от Данаил Кирилов общ механизъм „не отстранява рисковете за независимостта и ефективността на разследване срещу главния прокурор на досъдебния стадий на производството и би могъл да направи по-трудно започването на разследване“.

"Представете си, че ако хипотетично утре предложа за кандиат за главен прокурор г-н Лозан Панов. Дали този режим няма да стане най-законосъобразният, най-европейският?", каза Кирилов по време на интервю пред БНТ, в опит да отговори на критиките от „определени кръгове“, твърдящи, че европейските институции са изискали от България да бъде създаден механизъм за ефективно разследване срещу главния прокурор, а не срещу „тримата големи“. През седмицата министърът на няколко пъти подчерта, че не бива да се "изважда пред скоби" само главният прокурор, като дори иронично подхвърли позицията да бъде премахната.

Според Кирилов твърдението, че промените, които се инициират, целят именно отстраняването на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, не е вярно, тъй като това би било най-лесно да се случи при действието на сегашня режим.

Правосъдният министър коментира и развитието на скандала Апартаментгейт, по който КПКОНПИ заключи, че замесените политици не са били в конфликт на интереси. Кирилов попита реторично дали политиците, засегнати от скандалите в последните месеци, не са си получили наказанието и заяви, че те са били осъдени от обществото преди да станат известни фактите. Той попита също и дали политиците са виновни, че „не живеят на палатка в обществения парк“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Ще заработи ли отново Драгалевският лифт на Витоша
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:16 0:00
XS
SM
MD
LG