Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ГЕРБ в почивка от борбата с корупцията. И победителят Джокович


Новак Джокович
Новак Джокович

Добро утро,

Ето най-важното до този час:

  • Висш активист на ГЕРБ „оправда“ шефа на КПКОНПИ
  • Мая Манолова мисли за кметското място в София

Но първо това: Джокович спечели „Уимбълдън“ с победа над Федерер. В социалните мрежи често се повтаря, че и двамата са велики играчи – чак не е възможно човек да си „избере“ само един любим.

„Апартаментгейт“, Мая Манолова, „Слънчев бряг“

Апломбът, с който ГЕРБ щеше да се бори с корупцията, се спъна в Пламен Георгиев, председателят на антикорупционната комисия. Нали помните, че целият „Апартаментгейт“ трябваше да се разследва от този орган, чийто председател сам се оказа измежду замесените в апартаментни нередности. Премиерът го беше накарал да излезе в отпуска, докато се провери случаят. Ето сега и развитие на темата: според зам.-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев шефът на КПКОНПИ е бил подложен на атаки и компромати.

Омбудсманът Мая Манолова ще се кандидатира за кмет на София, „ако я вбесят докрай“. Това казва тя самата в интервю за БиТиВи. Тя посочи, че й е трудно да работи за каузите си и че това я мотивира да предприеме някакви действия.

Хотелиерът, който в петък беше арестуван заради насилие спрямо израелски туристи в „Слънчев бряг“, излезе на свобода в неделя, без да му е повдигнато обвинение. От прокуратурата в Несебър съобщават, че ще търсят начин да разпитат двете израелски гражданки в България.

Ако сте прочели всичко изброено дотук, може би сте подготвени и за редовния ни седмичен изпит.

И няколко препоръки:

Отново за проектоучебниците по история, в които комунизмът е представен благосклонно или „балансирано“. Двама автори предлагат въображаеми аналогии с този сюжет. Например, какво би станало, ако опишем живота и смъртта на Васил Левски „балансирано“, пита се Светла Енчева в „Тоест“. И какво би станало, ако опишем „балансирано“ историята на нацистка Германия, пита се Калин Янакиев в портал „Култура“.

Общината в Санкт-Петербург поиска документ, който да удостовери, че писателят Борис Стругацки е бил именно писател. Искането е във връзка с инициативата за поставянето на паметна плоча пред дома му. Братя Аркадий и Борис Стругацки са автори на книги, преведени на повече от 40 езика. На тяхно име е кръстен площад в Санкт-Петербург.

Започват снимките на третия „Шерлок Холмс“ с Робърт Дауни Джуниър. Лошата новина е, че премиерата е планирана чак за декември 2021 г.

Днес излиза американският документален филм "Сенките на София", в който се казва, че в България мафията си има правителство.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG