Връзки за достъпност

Извънредни новини

С крехко мнозинство Урсула фон дер Лайен беше избрана за председател на Еврокомисията


Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен ще бъде първата жена председател на Европейската комисия (ЕК) след като спечели подкрепата на 383 евродепутати на тайно гласуване във вторник вечер. Против гласуваха 327 евродепутати, а 22 се въздържаха.

„За мен е чест и ви благодаря за доверието“, каза Фон дер Лайен в раткото си емоционално изявление след гласуването. „Доверието в мен е доверие в Европа. Доверие в обединена и силна Европа, от изток и запад, от север и юг. Доверие в Европа, която ще се бори за бъдещето вместо да се оставя на вътрешни борби.“

За да стане приемник на настоящия предсредател Жан-Клод Юнкер, германската министърка на отбраната имаше нужда от 374 гласа (50% плюс един от 747-те заели местата си членове на ЕП). Тя получи с 9 гласа повече от абсолютния минимум.

Подкрепа от под 400 членове на ЕП се смята за сигнал за трудности на председателя на ЕК в отношенията му с евродепутатите и при прокарването на политическите му приоритети.

Сред приоритетите на Фон дер Лайен, които тя представи пред евродепутатите във вторник, основни са борбата с климатичните промени, повишаването на заетостта, ограничаването на нелегалната миграция без загуба на солидарността към търсещите убежище, и равноправие на половете.

Фон дер Лайен беше предложена от лидерите на страните членки на Европейския съюз след като водещите кандидати на двете най-големи групи в ЕП - Манфред Вебер (ЕНП) и Франс Тимерманс (С&Д) - не успяха да съберат подкрепа от достатъчно държави.

Първоначално решението на държавните и правителствените ръководители да не спазят принципа на водещия кандидат (Spitzenkandidat) при избора на председател на ЕК предизвика недоволството на евродепутатите. Според него всяка европейска партия излъчва свой кандидат за председател на Еврокомисията, а постът се заема най-често от кандидата на формацията с най-много места в ЕП. Самата Фон дер Лайен заяви като свой приоритет установяването на принципа на водещия кандидат при избора на председател на ЕК след пет години.

Изборът ѝ за председател на ЕК беше част от споразумението между европейските лидери, които разпределиха петте основни поста между представители на трите най-големи парламентарни групи - Европейската народна партия, Прогресивния алианс на социалистите и демократите и "Обнови Европа".

В рамките на договорката италианският представител на С&Д Давид-Мария Сасоли беше избран за председател на ЕП, Жозеп Борел от Испания (С&Д) беше номиниран за върховен представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, Кристин Лагард от Франция беше избрана за председател на Европейската ценрална банка, а Шарл Мишел от Белгия ("Обнови Европа") беше посочен за председател на Европейския съвет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG