Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: „Цяла България е хакната“. А Кьовеши е с един шанс в повече


Лаура Кьовеши
Лаура Кьовеши

Добро утро,

Ето най-важното до този час:

  • 20-годишен младеж беше заподозрян за хакерската атака
  • ЕК с нов мониторинг, за всички страни членки
  • „Серотонин“ на Уелбек излиза на български

Човекът, който беше задържан за кибератаката срещу НАП, се оказа 20-годишен младеж, известен с това, че преди три години е хакнал Министерството на образованието. Ако бъде признат за виновен, би могъл да получи до 8 години затвор. Повече за ареста и човека има в „Дневник“, а също и в „Медиапул“.

Всеки засегнат от хакерската атака ще може да заведе иск срещу държавата, казва експертът по киберсигурност Явор Танев пред БНР. От НАП заявиха, че ще известят засегнатите от хакерската атака скоро.

Не НАП, а цяла България е хакната, пише в „Дойче веле“ Петър Чолаков. Той напомня, че в цялата история с изтичането на данни има един основен извод, който не бива да избледнява на фона на все нови и нови разкрития. Този извод е семпъл: скандалът е огромен. Последиците – невъобразими.

ЕК, Лаура Кьовеши, името Урсула

Европейската комисия въвежда мониторинг на върховенството на закона, който ще се отнася за всички държави членки. Веднъж годишно ще се публикува доклад за върховенството на закона, който обхваща всички държави членки на ЕС.

Франция ще подкрепи Лаура Кьовеши за шеф на европейската прокуратура. Това заяви председателят на групата на либералите в Европейския парламент, в която членува и партията на френския президент Еманюел Макрон, Дачиан Чолош. Досега Париж подкрепяше френския кандидат за поста и получи подкрепата на Европейския съвет. Европейският парламент пък предпочете Лаура Кьовеши. Двете институции трябва да се споразумеят кой да заеме поста.

Как се пише „Урсула“? Социалните мрежи се вълнуват от този въпрос, откакто името на новата председателка на ЕК Урсула фон дер Лайен възникна на хоризонта. Твърди се, че на български й прознасяме името с едно грешно ударение и с един грешен звук. Йовка Димитрова провери кой е прав.

БОЕЦ, тормозът, военното разузнаване

Председателят на гражданското сдружение БОЕЦ Георги Георгиев беше обвинен в причиняване на леки телесни повреди по хулигански подбуди на екип на Канал 3. Георгиев е ударил шофьора на екипа по главата, а репортара – в лицето и слабините, твърдят разследващите. Инцидентът се случи в началото на юни. Сигналът до прокуратурата е подаден на 26 юни от програмния директор на телевизията Ива Стоянова. Георгиев твърди, че екипът на телевизията е тормозел него и семейството му. Той е нападнал екипа на Канал 3, когато е видял, че човек от екипа удря съпругата му.

Директорът на военното разузнаване генерал Пламен Ангелов е подал рапорт за освобождаване от длъжност, пише „Дневник“. Новината идва десетина дни след решението на Военната прокуратура да разследва Ангелов и неговия предшественик за нерегламентирано издаване на достъп до класифицирана информация.

Консорциум "Соф Кънект", в който влизат операторът на летището в Мюнхен и парижкият фонд "Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс САС", беше предпочетен за концесионер на летище София.

И няколко препоръки

Сталинският лагер „Белене“ може да стане музей на открито. За това има само две условия. Първо, властите да се съгласят. И второ – хората, които лансират от години тази идея, да не се изморят да се борят за правилното решение. Разказано тук от Ивайло Везенков.

Чували ли сте конспиративната теория, според която американците не са стъпвали на луната, а са заснели Армстронг някъде в Холивуд? В това видео, подготвено от Теодора Бързакова, говори експерт, който задочно отговаря на тези подозрения.

Романът „Серотонин“ на Мишел Уелбек излезе на български в превод на Александра Велева. Той излезе във Франция през януари, още не е излязъл във Великобритания и Русия. Уелбек е противоречива личност и изявен антиглобалист. Книгата му е посветена на т.нар. „жълти жилетки“.

Ако сте в София, вижте какво предлага „Маймунарника“. Довечера там ще свирят и пеят Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“. От 20 часа.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG