Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов ще подкрепи Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС


Лаура Кьовеши
Лаура Кьовеши

Премиерът Бойко Борисов ще подкрепи кандидата на Румъния за поста главен прокурор на ЕС Лаура Кьовеши, съобщи бТВ, позовавайки се на правителствената пресслужба.

През февруари България гласува против кандидатурата на Кьовеши на заседание на постоянните представители на страните в ЕС.

По информация на „24 часа“ за промяната в позицията на властта се разбира сега, тъй като България е изчаквала общото решение на Европейската народна партия (ЕНП) затова кой кандидат да бъде подкрепен.

Само преди няколко дни стана ясно, че френското правителство също ще подкрепи кандидатурата на румънката, въпреки че досега стоеше зад френския кандидат Жан-Франсоа Бонер, който беше считан за най-сериозен конкурент на Кьовеши.

Кьовеши е бивш ръководител на Националната дирекция за борба с корупцията на Румъния в периода 2013 – 2018 г., когато беше отстранена от управляващите. Преди това тя е работила като главен прокурор на Румъния в продължение на шест години. Тя постига забележителни резултати в борбата с корупцията, отбелязват редица международни организации.

След обявяването на кандидатурата й румънските власти полагат всячески усилия да осуетят нейното избиране. Стигна се дотам, че срещу нея бе образувано разследване за злоупотреба със служебно положение, което в крайна сметка бе прекратено.

Европейската прокуратура ще действа на територията на общо 22 страни членки, подкрепили идеята, сред които е и България. Основната цел е подобряване на разследванията на измами с европейски средства и фондове. Ще се разследват и случаи на корупция, пране на пари и фалшифициране на официални документи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG