Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: БСП като „шпицкоманда“. Изборът на Иван Гешев като "театър за наивници"


Жена подрежда чаши с образа на Тодор Живков и Корнелия Нинова на традиционния събор на БСП на Бузлуджа, 2019 г.
Жена подрежда чаши с образа на Тодор Живков и Корнелия Нинова на традиционния събор на БСП на Бузлуджа, 2019 г.

Добро утро,

Ето всичко, което си струва да знаете към 8 сутринта българско време:

- Кристалина Георгиева е сред кандидатите за шеф на МВФ

- БСП ще се коалира с всички срещу ГЕРБ

Почина Алекс Алексиев, политически анализатор, експерт по сигурността и бивш директор на българската редакция на Радио Свободна Европа. Той е син на известния български журналист, карикатурист и издател Райко Алексиев, убит от комунистическия режим в първите дни след 9 септември 1944 г. Факт, който бележи целия живот на сина: „По стечение на свирепи биографични обстоятелства Студената война се превърна и в негова лична битка. Битка, която той водеше с единственото оръжие, което владееше – перото“, написа Димитър Бочев в kultura.bg

Банки, МВФ, Кристалина Георгиева

Две български банки са показали капиталов недостиг при стрес теста, извършен от Европейската централна банка (ЕЦБ). Това са ПИБ и Инвестбанк. При предишния тест, проведен през 2016 г., бяха установени проблеми в същите две банки.

Кристалина Георгиева е сред европейските кандидати за шеф на Международния валутен фонд (МВФ). Освен нейното име се обсъждат и имената на политици и банкери от Холандия, Испания, Португалия и Финландия.

БСП с Мая Манолова и с всички срещу ГЕРБ

БСП започва да действа по формулата „с всички срещу ГЕРБ“. Това стана ясно след традиционния събор на левицата на Бузлуджа. Корнелия Нинова каза, че за предстоящите местни избори няма да има централни указания за това в какви коалиции да влиза БСП по места, условието е да няма съюзи с ГЕРБ. „На всички е ясно, че сами не можем“, каза тя.

Междувременно Нинова задочно нападна лидера на европейските социалисти Сергей Станишев в предаването „Панорама“: „Не искам акъл от хора, които предизвикаха най-сериозното разцепление на партията с изключване на членове отцепване на АБВ. Както и от такива, които отстъпиха от платформата на партията и въведоха плоския данък“, каза тя, визирайки лидера на ПЕС и видимо в отговор на статията на Станишев в „Дума“. В нея пишеше, че в момента БСП (на Нинова) действа като „шпицкоманда“, „в нарушеие на устав и вътрешни правила“.

Социалистите, които най-вероятно ще издигнат Мая Манолова за кандидат за кмет на София, обмислят да направят това чрез инициативен комитет, подкрепен от БСП, както беше и с кандидатурата на президента Радев, пише „Медиапул“.

Изборът на главен прокурор

Как стана така, че за поста на главния прокурор има само един кандидат – Иван Гешев, сегашният заместник на Сотир Цацаров. Юристът Иван Брегов проследява събитията в тоест.бг

Изборът, който се задава, е имитация на правова държава, казва адвокат Михаил Екимджиев по същия повод. Според него изборът на Гешев е вече направен от „тримата големи – г-н Борисов, г-н Цацаров и г-н Пеевски“ и ние „гледаме само един театър за наивници“.

Задава се главен прокурор, за когото законът няма да е Бог, смята адвокат Емилия Недева.

Ако сте прочели всичко дотук, имате шанс да се представите добре и на редовния ни седмичен изпит.

И няколко препоръки

Пиесите на убития Георги Марков не намират място на българска сцена. Защо? Въпроса задава Дияна Боева в Портал „Култура“ и проследява съдбата на тези 11 драматургични творби.

Друга липса от сходен порядък: защо още няма музей на комунизма в България? Диана Иванова твърди, че това е въпрос, който не иска и не може да чака.

Ако сте в София, днес започва Блок кино фест – инициатива, която организира безплатни прожекции на филми на открито из кварталите и междублоковите пространства. В 20.45 в двора на на 26 СУ „Йордан Йовков“ можете да гледате „Посоки“ на Стефан Командарев (номинация за „Особен поглед““ в Кан).

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG