Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Методи Лалов напусна съда. Прокурорите влязоха в ролята на хакери


Методи Лалов
Методи Лалов

Добро утро,

Ето най-важното, което си струва да знаете до този момент:

- Прокуратурата сама откри достъпа до стотици лични данни

- Съдия Методи Лалов напусна съдебната система

Лични данни на стотици прокурори и следователи станаха достъпни в четвъртък в един от най-големите течове на информация за последните 30 години. Достъпът до тези данни стана възможен след като прокуратурата разпространи прессъобщение, съдържащо уличаващи, според нея, доказателства срещу обвинените за пробива на НАП. Прессъобщението съдържа pdf файл с полузаличен линк в платформата „Pastebin”, който при търсене в Google в комбинация с името на папката води именно до незаличените лични данни на магистратите.

Бивол”, журналистиката, обнинението за НАП

Разследващият сайт “Бивол” в прицела на властите. Специализираната прокуратура издирва главния редактор на „Биволъ“ Атанас Чобанов с Европейска заповед за разследване на територията на Франция. Иска да го разпита във връзка със случая с изтичането на данни от НАП. Постоянният адрес на Чобанов е във Франция. Това означава, че той може да бъде разпитан в кабинета на френски прокурор при предварително изпратени въпроси от България. Сървърите на “Бивол” се намират във Франция. Чрез неправителствената организация “Репортери без граници” “Бивол” са предупредили провайдъра си да не дава достъп до сървърите без да има решение на съда.

Никой в БНТ не се е явил на обявения вътрешен конкурс за правене на предаване за разследваща журналистика, пише “Медиапул”. Сега медията подновява конкурса, като допуска до него и външни кандидати.

Как изглежда обвинението по случая с НАП? Борис Митов прави преглед на неяснотите и на проблемите в доказването.

Съдия Методи Лалов, бъдещият политик Слави Трифонов

Съдията от Софийския районен съд Методи Лалов подаде оставка, като обяви съдебната система за една “силно корумпирана конструкция, която е ръководена от политически зависим ВСС”. Лалов е бивш председател на Софийския районен съд. Той работи в системата от 16 години.

Съобщението идва на фона на предизвестения избор на Иван Гешев за главен прокурор. Това видео напомня едно от разследванията му – това за фалита на КТБ – и елементите, които необяснимо липсват в него.

Какво да очакваме от партията на Слави Трифонов? Двама политолози – Ружа Смилова и Първан Симеонов – коментират възможното бъдеще на формацията. Ивайло Дичев прогнозира в “Дойче веле”, че шоуменът ще прави партия със силно патриотична окраска.

Златен век”, еврото, свинското месо

Това, което вчера изглеждаше като разрешително за строеж на небостъргача “Златен век” в София, днес вече изглежда и като доказателство, че лобистката поправка "Артекс" все пак съществува. Полина Паунова обяснява.

Срокът, който България си постави за влизане в т. нар. “чакалня на еврото”, изтече на 31 юли 2019 г. Забавянето е отчетено месец след доклада на ЕК по Европейския семестър. Този доклад няма пряко отношение към процедурата за чакалнята на еврото, но е един от знаците, че дата за приближаването на България към еврото няма да има. ЕК посочва 56 пробема, свързани с управлението на икономиката, които са съществени за подготовката за еврото.

Гърция забрани вноса на свинско месо и продукти от България. На граничните пунктове е въведен строг контрол, а целта е да бъдат взети превантивни мерки срещу разпространяването на африканската чума по свинете.

И няколко препоръки

Каква е ролята на историците в насилствената асимилация на българските турци? В четвъртък в Портал “Култура” излезе втората част от изследването на Стефан Дечев по този въпрос. Първата част можете да намерите тук.

Излезе първият трейлър на “Физика на тъгата” - филм на Теодор Ушев по романа на Георги Господинов. Премиерата ще бъде през септември на фестивала в Торонто. Може би помните, че в този филм една от ролите се озвучава от Доналд Съдърланд.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG