Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Арести в Москва. Кристалина Георгиева с шансове за МВФ


Участници в съботния московски протест, преди намесата на полицията. Протестът не е разрешен от властите. Причина за провеждането му е фактът, че властите отказват регистрация на опозиционни кандидати за предстоящите местни избори.
Участници в съботния московски протест, преди намесата на полицията. Протестът не е разрешен от властите. Причина за провеждането му е фактът, че властите отказват регистрация на опозиционни кандидати за предстоящите местни избори.

Добро утро,

Ето най-важното до този час:

- Масови стрелби в Тексас и Охайо

- Масови арести в Москва

Най-малко 29 души бяха убити при две последователни масови стрелби в САЩ. Първо 20 човека бяха убити, а 26 – ранени в търговски център в Ел Пасо, Тексас. След това други деветима бяха убити, а 16 – ранени пред бар в Дейтън, Охайо. Полицията разследва престъпления от омраза. До понеделник рано сутринта все така нямаше данни за пострадали българи.

Москва, по Оруел

В събота московската полиция арестува над 800 души, които протестираха срещу решението на властите да не допусне редица кандидати на опозицията до местните избори на 8 септември. Повечето бяха освободени в същия ден. Новината идва след като миналата седмица бяха арестувани близо 1400 протестиращи по същия повод. Много снимки има в “Клуб Z”.

Портрет на една от задържаните – Любов Собол – имаше наскоро в рубриката ни “Човек на деня”.

Междувременно инициативна група от полицаи и служители от правоприлагащите органи написа открито писмо, в което обвини протестиращите в това, че искат “да върнат към хранилката на властта олигарсите”. “Ние няма да ви позволим да направите това!” - пишат още полицаите, цитирани от Радио Свобода.

Прасетата, реакцията на Румъния

Румънското външно министерство изрази недоволство от Бойко Борисов. В петък премиерът обяви, че е сигурен, че румънските туристи са внесли в страната африканската чума по свинете: "Те ядат по пътищата, оттам остатъците лесно могат да се разпространят", смята Борисов.

Свиневъди продължават да протестират срещу необходимостта да се убият всички прасета, заради африканската чума по тези животни. Няколко десетки протестиращи блокират трети ден пътя Сливен – Ямбол край с. Крушаре

Кристалина Георгиева, Уляна Пръмова

Кристалина Георгиева беше номинирана за шеф на Международния валутен фонд от ЕС. Решението беше взето в петък от финансовите министри на съюза. Крайното решение предстои през октомври. За да бъде избрана, би следвало самият МВФ да премахне възрастовата граница за този пост, на която Георгиева не отговаря.

“Проблеми, безпътица и безвкусица” - това са трите неща, които предстоят за БНТ, казва уволнената от Кошлуков директорка на новините Уляна Пръмова пред “Клуб Z”. Тя говори за цензурата, рекламното време и новото ръководство.

Ако сте прочели поне това, което е написано тук до този момент, имате големи шансове да се представите добре и на седмичния ни изпит.

И няколко препоръки

Кошмарните пожари в Сибир разтърсиха света, но информацията върви ръка за ръка с една снимка, която е направена с помощта на “Фотошоп”, пише Емил Л. Георгиев в “Площад Славейков”. Става дума за снимката на елена с горящите рога.

Той живее в “Лозенец”, завършил е две магистратури в Париж и е съосновател на “Спаси София”. Борис Бонев е първият, който обяви, че ще се кандидатира за кметското място в София. Интервю с него има в “Дневник”.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG