Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Росатом“ официално е заявила интерес да строи АЕЦ „Белене“


Алексей Лихачов, генерален директор на "Росатом"
Алексей Лихачов, генерален директор на "Росатом"

Руската държавна ядрена корпорация „Росатом“ е подала заявление за участие в процедурата за строителство на АЕЦ „Белене“, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ.

Преди два дни премиерите на Русия и на България, Дмитрий Медведев и Бойко Борисов, обсъдиха проекта по време на участието си бизнес форум в Туркменистан. В края на миналия месец Медведев прие в Москва и председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, пред която обяви, че „Росатом“ ще участва в процедурата за АЕЦ „Белене“. От думите на енергийния министър се разбра, че това вече е факт.

„От страна на „Росатом“ е потвърдено желанието за участие в реализацията на проекта АЕЦ „Белене“, но разбира се очакваме крайната дата 19 август, когато ще видим всички заявления на компаниите, които искат да участват“, обясни Петкова.

Националната електрическа компания (НЕК) очаква до края на работния ден на 19 август, понеделник, писма за интерес в четири направления – за стратегически инвеститор, за миноритарни акционери, от желаещи и дял, и да купуват ток, както и само от желаещи да купуват ток.

Петкова не съобщи дали друга фирма също е подала заявление в НЕК за АЕЦ „Белене“. Според нея, Европейската комисия няма да реагира негативно ако руската компания спечели конкурса.

„Не, не смятам, че ще има подобна реакция. Както знаете, процедурата, която ние разработихме, е публична, прозрачна. Съдържа съответните критерии, изисквания за абсолютен равен достъп на всички желаещи да участват в този тип процедура. Отделно от това самата процедура беше публикувана в Официален вестник на ЕС. Спазени са абсолютно всички изисквания в рамките на европейското законодателство в областта на атомната енергия", обясни Петкова. Тя допълни, че България ще изпрати на Европейската комисия всяка информация по проекта, която бъде поискана.

Според „Медиапул“, към момента единствените сигурни кандидати за стратегически инвеститори се очертават Китайската национална ядрена корпорация (China National Nuclear Corporation – CNNC) и руската "Росатом". Източници на изданието твърдят, че френската "Фраматом" и американската "Дженерал Електрик" няма да кандидатстват за акционери, а преговарят с "Росатом" и CNNC да станат подизпълнители.

Проектът за изграждане на АЕЦ „Белене“ започва с решение на Министерския съвет през 1981 г. Десет години по-късно той спира поради липса на пари. Възстановен е през 2004 г. от правителството на НДСВ и ДПС. Ускорява се при тройната коалиция между БСП, НДСВ и ДПС с активното участие на президента Георги Първанов. През 2006 г. за строител е избрана руската "Атомстройекспорт", която е собственост на "Росатом". През 2012 г. Народното събрание, с гласовете на ГЕРБ и Синята коалиция, отново спира проекта поради нерентабилност. През 2016 г. НЕК плаща неустойка на „Атомстройекспорт“ в размер на 601 617 133 евро, отсъдени от Международния арбитражен съд.

До този момент проектът АЕЦ „Белене“ струва на българските данъкоплатци над 3 млрд. Лв., припомни Теменужка Петкова пред БНТ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG