Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Половината българи харесват чалга. И 30 години от началото на края


Източногерманци щурмуват вратата на границата между Унгария и Австрия, 19 август 1989 г.
Източногерманци щурмуват вратата на границата между Унгария и Австрия, 19 август 1989 г.

Добро утро. Най-важното днес:

- Поп фолк

- Пламен Георгиев

- Шопрон, 1989

Изледване на “Тренд” за музикалните предпочитания на българите, поръчано от “24 часа”, задава въпроса каква музика слушате най-често. Отговорите: народна - 26%, поп фолк/чалга - 21%, поп - 19%. Още по няколко процента отиват при турска, сръбска и т.н. На директния въпрос дали харесвате българската поп фолк музика, 48% казват, че я харесват, а 41% - че не я харесват. Тук може да разгледате цялото изследване.

Под съпровода на доста по-различна музика, ансамбълът по художествена гимнастика на България спечели златен медал на смесеното съчетание на обръчи и бухалки на World Challenge Cup в Минск. Тук може да видите изпълнението на момичетата, които спечелиха в други съчетания още сребърен и бронзов медал.

Пламен Георгиев и Иван Гешев

Българи във Валенсия обмислят да протестират срещу назначението на бившия председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев за генерален консул там. В онлайн петицията срещу това назначение вече са се подписали близо 3 хиляди души, живеещи в Испания и България.

Борис Митов събра накратко най-важните моменти от професионалния път на Пламен Георгиев. Някъде там вероятно се крие отговорът на въпроса, който всички си задават - какви са заслугите на Пламен Георгиев, за да получи дипломатически пост? Въпросът е основен и в седмичния подкаст на Полина Паунова “Превод в ефир”. Ако следите тази тема, не би трябвало да имате проблем да вземете с отличен Седмичния изпит на Свободна Европа.

“Мълчание, където не трябва, и многословие, където не е нужно” - така Екатерина Баксанова анализира в седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика какво липсва в концепцията на Иван Гешев за главен прокурор.

Протести в Сърбия и Хонконг

Поне 100 хиляди души протестираха в неделя в Хонконг с искане за оставката на подкрепяния от Китай лидер на местното правителство Кари Лам. Демонстрантите настояват и за освобождаването на арестуваните в последните седмици. Опасността от намеса със сила на Китай накара САЩ няколко пъти да отправят предупреждения.

В Белград хората също не се отказват и излязоха на протест за 37-и пореден уикенд с искане за оставката на президента Александър Вучич. Демонстрациите в Сърбия ескалираха отново след като миналата събота група протестиращи бе бита от мъже без униформи.

След силен международен натиск, четири от шестте задържани жени на футболен стадион в Иран бяха освободени. Ислямската република не допуска жени на футболни мачове и това доведе до заплаха от страна на ФИФА да изключи Иран от следващите квалификации. Шестте правозащитнички се промъкнали преоблечени като мъже. Съдбата на две от тях още е неясна.

Не пропускайте седмичната история на Стефан Дечев специално за Свободна Европа, от която ще научите, че нито Русия, нито руският цар са възродили българите през XIX век. Ще прочетете и за други “азбучни исторически истини”.

И две препоръки

На 19 август 1989 г., точно преди 30 години, близо 700 граждани на бившата ГДР щурмуват дървената порта на границата между Унгария и Австрия, в близост до градчето Шопрон. Събитието е било планирано като Паневропейски пикник, но едва ли някой е очаквал това място и този ден да влязат в историята. Дойче веле припомня “деня, в който източногерманците разбиха вратата”.

“Тарантино е направил още един много добър филм за любовта си към киното, телевизията, филмите и хората, които ги снимат. Може би дори по-добър и по-дълбок от обикновено”, пише Емил Л. Георгиев в “Площад Славейков” по повод най-новия филм на Куентин Тарантино - “Имало едно време… в Холивуд”. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG