Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фандъкова официално обяви кандидатурата си за нов мандат в София


Кметът на София Йорданка Фандъкова
Кметът на София Йорданка Фандъкова

Настоящият кмет на София Йорданка Фандъкова официално обяви кандидатурата си за нов мандат начело на столицата, съобщи БНР.

„София се развива в последните 10 години не с приказки, а с работа“, каза Фандъкова. Според нея "ще бъде предателство спрямо софиянци" ако не се кандидатира за четвърди мандат.

Заявката й гласи, че ще работи с нови хора и по нови проекти, ако бъде преизбрана на поста си. Фандъкова призна, че е допускала грешки спрямо хора и „ситуации“, но го отчете като нещо естествено, предвид „темпа на работа“ в последните 10 години.

Настоящият кмет обяви три приоритета, ако отново бъде избрана за кмет. Това са развитието на кварталите, „зелена“ София и дигитализацията.

Решението ѝ беше очаквано заради повишената активност в последните седмици, както и заради изказването, че би се кандидатирала за нов мандат с обновен екип.

Фандъкова е кмет от 2009 г., когато спечели частичните местни избори и довърши мандата на Бойко Борисов, който стана министър-председател. Тя спечели вота в столицата още два пъти през 2011 и 2015 г., като и двете победи дойдоха още на първи тур.

Недоволството срещу нея се засили особено много в последните близо две години с началото на големите ремонти в центъра на София. Остри реакции имаше най-вече срещу проекта за реновиране на емблематичната улица „Граф Игнатиев“, който беше удължаван, а бяха наложени и глоби на фирмата изпълнител.

В последните седмици социологически агенции посочват, че Фандъкова е един от двамата фаворити за кметското място в София. Те определят за неин основен конкурент омбудсмана Мая Манолова, чиято кандидатура се очаква да бъде издигната в следващите дни.

Официално за кмет на София вече се кандидатираха арх. Борислав Игнатов от "Демократична България" и независимият Борис Бонев, подкрепен от неправителствената организация "Спаси София".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG