Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: 9 септември отекна с дело за шпионаж в полза на Русия


Протест пред Руския културно-информационен център на 9 септември 2019 г.
Протест пред Руския културно-информационен център на 9 септември 2019 г.

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • Движение "Русофили" с обвинение в шпионаж

  • Путин губи част от Москва след изборите в неделя

Бившият главен редактор на в. "Дума" и секретар на Национално движение "Русофили" Юрий Борисов беше задържан в понеделник след 4-часов обиск в дома му. Това е станало в рамките на досъдебно производство по чл. 105 от Наказателния кодекс за шпионаж в полза на Русия. Заедно с него са арестувани председателят на движение "Русофили" Николай Малинов и заместникът му Милен Чакъров, бивши депутати. По-късно Борисов е бил освободен без повдигнато обвинение. Сред разпитаните са повечето членове на ръководството на движението, както и социологът Живко Георгиев, пише "24 часа". Депутатът от "Атака" проф. Станислав Станилов, който също е зам.-председател на "Русофили", не е бил сред привиканите, пише "Дума".

Вестникът на БСП свързва арестите с напрежението, което възникна между МВнР и руското посолство по повод изложбата, организирана в посолството и озаглавена "Освобождаването на България". МВнР беше реагирало остро на хипотезата, че окупацията, извършена след Втората световна война от червената армия, може да се смята за освобождение. За "Дума" реакцията е "скандална".
Ако се чудите какво е повече 9 септември – окупация или освобождение, вижте какво пише Красен Станчев. Не е само за 9 септември, за целия 45-годишен период след това е.

Ако ли искате малко гипсов прах и цимент по спомените за мавзолея, вижте на какво приличат скритите му останки днес. Видя ги Ивайло Везенков.

Междувременно артист-провокатор оцвети в червено един фонтан в центъра на София – искаше с един жест да покаже, че 9 септември 1944 е просто обещание за много кръв.

Методи Лалов, българското гражданство, руските избори

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа в понеделник да гласува оставката на съдия Методи Лалов, подадена още в началото на август. Така той все още не може да се регистрира за участие в изборите.

Главният прокурор Сотир Цацаров предлага да бъде отнето гражданството на двама души, които са поели ангажимент да направят инвестиции в България, но не са го изпълнили.

Имената на бъдещите комисари в Брюксел бяха обявени, но ресорите им ще бъдат съобщени едва във вторник. След това Европейският парламент ще насрочи интервюта за препитване на кандидатите през септември и октомври.

Партията на Путин загуби една трета от местата в парламента на град Москва. Опозицията спечели 20 от общо 45 места в Московската Дума. Три от тези места са на партия "Яблоко", повечето от останалите – на комунистическата партия.

И няколко препоръки

В правилата за пътното движение ще се появят 8 нови знака, сред които и знак за "образувано задръстване", пише "Дневник". Кой знае как ще се ползва при известната преходност на явлението "задръстване".

София не е просто град, това е госпожа с минало, пише "Площад "Славейков", подканвайки към новата изложба в Софийската градска галерия. В нея са събрани платната на големи майстори, рисували града в различни периоди от историята му. Откриването на изложбата предстои в петък, 13 септември.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG