Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Шпионска афера с Русия и протест срещу Гешев


Протест срещу избирането на Иван Жешев за главен прокурор в София, 10.09.2019 г.
Протест срещу избирането на Иван Жешев за главен прокурор в София, 10.09.2019 г.

Добро утро,

Важното е тук:

- Протести срещу Иван Гешев, най-вероятният главен прокурор

- Шпионска афера с Русия като главен герой

- България с ресор "Иновации и младеж" в ЕК

Няколко хиляди души протестираха в София срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Протестът беше организиран от Инициативата „Правосъдие за всеки“.

Кандидатурата на зам.-главния прокурар Иван Гешев беше издигната от цялата прокурорска колегия във Висшия съдебен съвет, а министърът на правосъдието Данаил Кирилов не се възползва от правото си да номинира друг. Така Гешев остана единствен кандидат.

Протестиращите скандираха „Гешев е позор“ и „Оставка“ и носеха плакати с надписи “Да не превръщаме цацаратурата в гештапо”, “Конституцията не е екстремизъм” и „СТОП“ с лицето на Иван Гешев.

Шпионска афера и Леонид Решетников

Бившият депутат от БСП и председател на Националното движение "Русофили" Николай Малинов беше обвинен в шпионаж в полза на две руски организации – Общество "Двуглав орел" и Руският институт за стратегически изследвания. Директорът на този институт Леонид Решетников е вече с 10-годишна забрана за влизане в България.

Във вторник беше арестуван, а после пуснат без повдигнато обвинение, Юрий Борисов, бившият главен редактор на в. “Дума”. “Опитваха се да изкопчат информация за генерал Решетников”, каза Борисов пред бТВ. Решетников беше свързан и с президентката кампания на Румен Радев. Тук пише повече за него.

Междувременно Москва заяви, че ще защитава обвинените русофили включително и юридически, ако се наложи, пише “Офнюз”.

Мария Габриел с ресор “Иновации и младеж”

Българската представителка в следващата Европейска комисия Мария Габриел получи ресора "Иновации и младеж". Но ЕК ще се промени радикално, поне ако съдим по намеренията на Урсула фон дер Лайен. Тя иска комисарите да бъдат ръководени от трима старши и още петима редови вицепрезиденти по теми. Освен че ще ръководят редовите комисари, старшите вицепрезиденти ще имат и собствени ресори.

Що се отнася до това кои ресори в ЕК са “силни” и кои “слаби”, вижте тук прегледа на Йовка Димитрова, ресор по ресор.

И няколко препоръки

Общинският бюджет би следвало да се обвърже със състоянието на местната икономика, казва Петър Ганев от Института за пазарна икономика във в. “Дневник”.

Футболен стадион, в който е засадена гора. Така изглежда най-голямата арт-инсталация в Австрия, която може да бъде видяна до 27 октомври, пише “Площад “Славейков”.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG