Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: “Турски поток” тръгна през България. И още един изгонен журналист


Строителството на "Турски поток" на територията на Сърбия вече е започнало
Строителството на "Турски поток" на територията на Сърбия вече е започнало

Добро утро. Най-важното днес:

- Марин Николов вече не е в Нова

- Адвокатите срещу Гешев

- Как го направи Естония

Нова телевизия се раздели с още един разследващ журналист. Марин Николов е отхвърлил като унизителни условията, които новото ръководство му е предложило. Миролюба Бенатона и Генка Шикерова бяха уволнени, защото не приеха новите условия.

Два от синдикатите в БНР подкрепиха с декларации свободата на словото, а два дни по-късно с нова декларация подкрепиха ръководството, което отстрани Силвия Великова… Борис Митов ще ви ориентира в тази странна история.

“Имало предупреждение, че ако това (отстраняването на Великова - б.а.) не стане, щяло да се случи нещо лошо с Радиото”, казва в интервю за “Оффнюз” зам.-главният редактор на “Хоризонт” в оставка Даниела Късовска. Не пропускайте това интервю - рядко колеги говорят толкова открито за натиска.

Всичко в името на Гешев” - така е озаглавен анализ на Петя Владимирова в “Дневник”, който прави връзка между натиска върху радиото, изпращането на мутри на протестите и шпионската афера: “Българската държава стигна до положението да няма значение кой управлява номинално. Значение има кой е главният прокурор”.

И според адвокатите има значение. Висшият адвокатски съвет разпространи позиция, “че г-н Иван Гешев не притежава нужните качествата, за да може отговорно, професионално, безпристрастно, справедливо и при спазване на принципа на законност и на върховенство на правото да осъществява функциите на главен прокурор на Република България”.

Турски поток, Радев, Манолова и Слави Трифонов

Изненадващо бързо “Булгартрансгаз” подписа с консорциума от Саудитска Арабия “Аркад” договора за строителство на българския участък от “Турски поток”. Това стана дори преди да е изтекъл срокът за обжалване на последното определение на съда. Присъстваха Бойко Борисов и руският министър на индустрията Денис Мантуров.

Румен Радев втвърди тона към Северна Македония. Той се срещна с учените от съвместната комисия и призова за решаване на всички спорове до месец. В противен случай - нова позиция на България по приемането на Скопие в ЕС.

Кандидатът за кмет на София Мая Манолова обяви, че не се гордее с поведението си по време на протестите срещу кабинета "Орешарски". Тогава тя пое символично отговорността за предложението Делян Пеевски да оглави ДАНС и легитимира контрапротестите.

“Алфа рисърч” публикува проучване, според което бъдещата партия на Слави Трифонов, “Няма такава държава”, би получила подкрепа от 8,3 %. В парламента днес биха влезли ГЕРБ, БСП, ДПС, Слави Трифонов, ВМРО и Демократична България.

Хакери, самолети и Путин

Преди ден премиерът Борисов призова да мразим хакерите, както мразим крадците. Йовка Димитрова разказва какво и как постигна Естония в областта на киберсигурността. Не е мразене, а доверие и образование.

В същия регион - два белгийски F-16 са прихванали и ескортирали четири руски бойни самолета, които са прелитали без разрешение над Балтийско море. Белгия пое охраната на въздушното пространство на Литва, Латвия и Естония от името на НАТО.

А в самата Русия се задава “Проблем 2024”. Най-тесният кръг около президента Владимир Путин вече крои планове как да остане на власт и след края на четвъртия му мандат през 2024 г. Един от вариантите - промяна на конституцията.

И две препоръки

Има много хора, които са преплували Ламанша. Някои са го направили два пъти без прекъсване. Други три пъти. Сара Томас обаче е единственият човек, който плува от единия до другия бряг четири пъти. Прави го с кауза. Сара Томас е Човек на деня на Свободна Европа.

Вижте и разговора на Теодора Бързакова с руската писателка Олга Громова. Тя е автор на “Захарното дете” - историята на бащата на нейна приятелка в лагерите ГУЛАГ. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG