Връзки за достъпност

Извънредни новини

След БСП и Борисов поиска парламентарна комисия да провери казуса с БНР


Премиерът Бойко Борисов в Народното събрание
Премиерът Бойко Борисов в Народното събрание

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ще поиска от парламентарната група на ГЕРБ да подкрепи създаването на парламентарна комисия, която да провери случващото се в БНР.

„Ще искам пленарната зала да приеме решение Сметната палата като най-независим върховен орган да влезе и да провери цялото управление на БНР досега“, каза Борисов в Народното събрание. Той добави, че трябва да се изчакат резултатите от проверката на прокуратурата, а на журналистичесло въпрос дали може да поиска от държавното обвинение да провери телефонните разговори на директорите на БНР за оказван натиск, премиерът подчерта, че прокарутара е независим орган и той не може да и дава нареждания.

Преди него същото поискаха и от БСП . Позицията на партията бе заявена от председателя ѝ Корнелия Нинова на брифинг в парламента.

"От вчера журналисти от БНР говорят за оказван натиск върху тях. Виждаме, че се опитва властта да замаже проблема и да го прехвърли на техническо равнище, но изключването на сигнала на БНР е безпрецедентен случай в историята на България и ние искаме и политическа отговорност, и истината докрай", заяви Нинова.

Според нея мнозинството в СЕМ е функция на ГЕРБ и затова са неприемливи твърденията на премиера Борисов, че скандалите в БНР са саботаж срещу правителството. По думите ѝ това е абсолютно неприемливо.

“Този съвет избира ръководството на БНТ и БНР, т.е. отговорността е при тях”, добави тя. Лидерът на БСП коментира, че от това дали депутатите на ГЕРБ ще подкрепят предложението за анкетна комисия, ще се разбере дали премиерът Борисов и управляващите искат да се стигне до истината или искат и този случай да бъде замазан до следващия.

Миналата седмица журналистката Силвия Великова беше отстранена от ресора си правосъдие и свалена от ефир седмици преди избора на нов главен прокурор. Първоначално като причина беше посочена длъжностната ѝ характеристика на старши редактор, след това назначеният ден по-рано директор на „Хоризонт“ Николай Кръстев каза, че свалянето ѝ от ефир е свързано с наказателни постановления на Съвета за електронни медии (СЕМ) срещу радиото заради нарушения на Великова. Накрая той заяви, че е станало недоразумение, резултат на „липса на управленски опит“ и подаде оставка.

След като стана ясно, че Великова няма да води предаването „Преди всички“ в петък, БНР обяви, че програмите му на територията на цялата страна няма да се излъчват в този часови пояс заради „планирана профилактика“. Така предаването, водено от Диана Дончева, можеше да бъде слушано само онлайн. Няколо пъти по радиото прозвуча песента Let it be.

Журналисти от БНР бяха изслушани от СЕМ. Те поискаха оставката на генералния директор Светослав Костов и разказаха подробно за случаи на натиск. СЕМ ще сезира прокуратурата за два нарушени текста от Закона за радиото и телевизията - за цензура и за липса на политическа независимост.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG