Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Кристалина Георгиева оглави МВФ. Сбогом на Любомир Левчев


Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева

Добро утро,

Ето най-важното:

  • Кристалина Георгиева начело на МВФ
  • 58 хотела в България засегнати от фалита на "Томас Кук"

На 84 години почина поетът Любомир Левчев, който преди 1989 г. оглавяваше Съюза на българските писатели. Времето, вероятно, ще угаси политическите страсти и тогава ще останат стиховете му, написа "Площад "Славейков", който публикува някои от тези стихове.

Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева е новият шеф на МВФ. Тя ще ръководи кредитна институция с близо 1 трилион долара, но това ще стане на фона на търговска война между САЩ и Китай, ръст на протекционизма и оттеглянето на Вашингтон от редица установени международни структури. Георгиева има репутация на прям дясно-центристки лидер, загрижен за равнопоставеността на жените и климатичните промени, посочва "Ройтерс".

"Томас Кук", местните избори

Филиалите на "Томас Кук" в Германия и Полша също обявиха фалит. В София министърката на туризма Николина Ангелкова каза, че ще предложи законови промени, които да покриват рискове от типа на този с фалита на британския туроператор. В България има 58 хотела, които имат договор с "Томас Кук", като компанията е осигурявала целогодишно между 350 000 и 450 000 туристи.

На кого се падна най-щастливото число? Вижте тук коя партия под кой номер ще се яви на изборите на 27 октомври и как ЦИК е решила въпроса с това, че повечето партии ще участват в различни коалиционни комбинации. За София нещата изглеждат така: за Фандъкова ще гласуваме с номер 68, за Манолова – със 75, за Борислав Игнатов – с 66, за Борис Бонев – със 70.

Столичната избирателна комисия е отказала да регистрира на изборите бившата кметица на Младост Десислава Иванчева. Аргументът е бил в това, че Иванчева е закъсняла със 7 минути при подаване на необходимите документи.

Страх, неумение, незнание? Все някое от трите или трите накуп са довели дотам, че БНТ първо е поканила, а после е отхвърлила участието на проф. Александър Кьосев в предаване за култура – поканата е дошла, за да разкаже гостът за отишлия си тази седмица професор литературовед Никола Георгиев, а отказът е последвал с аргумента, че гостът е от "Демократична България", докато предизборната кампания вече е започнала.

Джок Полфрийман

Случаят "Джок Полфрийман" трайно излиза от руслото на рационалното – близо седмица той се коментира така, сякаш съдът е оправдал австралиеца, осъден за убийство. Докато съдът всъщност е приложил стандартната процедура по предсрочно освобождаване на затворник с добро поведение. Главният прокурор поиска да се възобнови това дело за освобождаване, но въпросът е там, че тези дела не подлежат на възобновяване, написа адвокат Даниела Доковска. За капак, съдийската колегия във ВСС не защити съдиите, а обратното, солидаризира се с натиска срещу тях, заради което Съюзът на съдиите призова членовете на тази колегия да си подадат оставките. Накратко, почти нищо в разгорещения дебат не си е на мястото. Едни го използват просто за да злепоставят съдиите, други буквално си правят предизборна кампания. Правото остава погребано някъде отдолу.

Междувременно продължават протестите срещу предстоящото избиране на Иван Гешев за главен прокурор. В София се събраха хиляди, които скандираха "Гешев е позор" и "Мафията вън".

И няколко препоръки

Две села и път между тях – банален пейзаж, но не и за Естония, където въпросният път е пресечен от територията на друга държава – Руската Федерация. Тоест, за да стигнат от едно естонско село до друго, пътниците трябва да минат през чужбина в буквалния смисъл на думата. Районът се нарича "Ботуша Саатсе". Еймъс Чапъл разказва за него и представя снимки.

Пласидо Доминго се отказа от участие в "Метрополитън". Както помните, певецът беше обвинен в сексуален тормоз. Но този мотив сега не се изтъква официално.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG