Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пожар във военния завод „Дунарит“


Пожарът е възникнал в цех за тротил, но властите не очакват по-тежки произшествия
Пожарът е възникнал в цех за тротил, но властите не очакват по-тежки произшествия

Избухнал е пожар в цех за тротил в завода за военна и машиностроителна техника „Дунарит“ в Русе, съобщи бТВ.

По данни на МВР сигналът за пожара е бил подаден малко преди 11 ч., а работниците в завода са евакуирани. Към момента няма данни за пострадали хора.

Кметът на Русе Пламен Стоилов заяви, че са в близките населени места са предприети мерки за извеждане на децата от детските градини и училищата, за да бъдат избегнати наранявания при евентуален взрив.

Към момента не се очакват по-тежки произшествия, но има опасност огънят да се разпространи към близката гораи да засегне други обекти.

За собствеността на „Дунарит“ продължават да се водят спорове. Преди няколко седмици темата отново бе повдигната по повод шпионския скандал, свързан с председателя на движение „Русофили“ Николай Малинов. Тогава от прокуратурата изнесоха данни за това, как Малинов е обсъждал варианти, според които „Дунарит“ да остане под контрола на Цветан Василев, чрез прехвърлянето на собствеността към Емилиян Гебрев.

В интервю за бТВ по повод шпионския скандал самият Гебрев за пореден път заяви, че заводът е под негово ръководство и работи, въпреки наложени запори и липса на вписването на увеличението на капитала му в Търговския регистър. По-рано през годината пред „Свободна Европа“ Гебрев направи връзка между опитите за отравянето му, както и връзките със случая с агенти на руското ГРУ и придобиването на „Дунарит“.

Преди близо 2 седмици пък министърът на енергетиката Емил Караниколов заяви пред бТВ, че собственик на военния завод е „една офшорка“, коментирайки, че „слухове“ я свързават с бившия банкер Цветан Василев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG