Връзки за достъпност

Извънредни новини

Комисия в руската Дума поиска да се отнеме лицензът на "Дойче веле"


Парламентарна комисия в руската Дума постанови, че германската държавна медия „Дойче Веле“ е нарушила закона с начина, по който е отразила протестите в Mосква и други руски градове това лято. Освен това депутатите ще продължат да разследват и други медии, включително и Радио Свободна Европа, по сходни обвинения.

Председателят на Комисията по чуждестранна намеса във вътрешната политика на Русия Василий Пискарьов заяви, че парламенът ще отправи искане към Външно министерство да бъде отнето правото на „Дойче Веле“ да оперира на територията на страната.

„Докато е действала на територията на Русия, „Дойче Веле“ е нарушавала закони, много закони“, каза Пискарьов. В разследването изрично се подчертава, че редакцията на медията е написала в своя профил в "Туитър" „Москва, излез!“ Комисията е разтълкувала това като призив за участие в неразрешен митинг и като опит за влияние върху вътрешната политика.

От редакцията на несмката държавна медия засега не коментират решението, но вече отхвърлиха обвиненията, наричайки ги „недопустими“.

Пред медиите Пискарьов обяви, че ще бъде разследвано дали и репортажите на Би Би Си и Свободна Европа са били в рамките на закона.

Русия беше обхваната от протести след отказа на избирателната комисия да включи кандидати на опозицията в листите за местен парламент в Москва. Изборите се проведоха на 8 септември. Това бяха най-масовите протести от 2012 г. насам, а властите реагираха с множество арести на някои от изявените лидери на опозицията като Алексей Навални, Любов Собол, журналистът Иля Азар и други. Бяха извършени и десетки обиски.

Властите също така поискаха от американския технологичен гигант „Гугъл“ да спре „рекламирането“ на протестите във видеоплатформата Ютуб, а „Яндекс“, която е най-популярната търсачка в Русия, беше разследвана за това дали целенасочено помага за популяризацията на новини, с цел да „разклати социалната и политическа ситуация“ в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG