Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВСС разчисти пътя на Пламен Георгиев към Валенсия


Пламен Георгиев
Пламен Георгиев

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие единодушно молбата на бившия председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПОКОНПИ) Пламен Георгиев за пореден път да бъде освободен като прокурор. Така той може да заеме поста на генерален консул във Валенсия, на който бе назначен от правителството в средата на август.

Това се случва два месеца, след като бе възстановен от колегията на работа в специализираната поркуратура, които Георгиев прекара в отпуск. Възстановяването му като прокурор стана по негова молба заради оставката му като шеф на КПКОНПИ в края на юли.

Георгиев бе начало на антикорупционната комисия от март 2018 г. В края на март 2019 г. стана ясно, че в имотната му декларация има несъответствия за близо четвърт милион лева. Те бяха свързани с недекларирана от него тераса в семейния му тризонет.

Заради този случай Георгиев бе призован от премиера Бойко Борисов да излезе в отпуск. Въпреки че по собствените му думи данъчната проверка срещу него е приключила без да установи разминавания между доходите и разходите му, Георгиев подаде оставка.

Преди да застане начело на КПКОНПИ Георгиев бе зам.-министър на правосъдието в първия кабинет "Борисов". Месец преди той да падне от власт, бе назначен за шеф на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), която впоследствие стана част от антикорупционната комисия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG