Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: "Астрал Холидейз" последва "Томас Кук". Кой кара влака на държавата?


Плажът в Бургас, 2019 г.
Плажът в Бургас, 2019 г.

Добро утро,

Ето най-важното до този час:

  • Фалира туроператорът "Астрал Холидейз"
  • Нови обещания за болниците

Първи резултат от фалита на "Томас Кук" на българска почва – в понеделник обяви фалит един от най-големите български туроператори "Астрал Холидейз", основен партньор на "Томас Кук" у нас. Приходите на компанията са намалявали през годините, но до 2019 г. тя е работила на печалба. Твърди се, че за клиентите зад граница няма да има проблеми с хотелите или с връщането, защото почивките са изцяло платени. Застрахователят на българската компания заяви, че ще плати спешно на всички, които предстои да пътуват в близките дни, пише "Дневник".

Болниците и БНР. Има ли пилот в самолета?

Правителството обеща парите за болниците да бъдат увеличени през 2020 г. с 200 млн. лева. Новината идва след като стана ясно, че обещаните 50 млн. лева за медицинските сестри са се стопили до 6 млн. Според новото обещание парите ще отидат за повишаване на цените на клиничните пътеки, като три четвърти от тях ще покрият и ръста на заплатите на персонала.

В БНР така и не настъпва покой, след като СЕМ поиска оставката на генералния директор, но искането просто увисна във въздуха. В понеделник повече от 100 души апелираха към СЕМ разговорът на БНР да върне там, където му е мястото – около опита да се цензурира журналист и спирането на програма "Хоризонт" за 5 часа без всякаква причина.

Борисов кара джип из нивите, защото вече не кара влака на държавата, пише Евгений Дайнов в "Дойче веле". Професорът твърди, че ситуацията прилича на преврат, защото властта е преминала от хора, избрани на избори, в ръцете на хора, които никой не е избирал. Има предвид властта на прокуратурата и предстоящото назначаване на Иван Гешев. Дайнов говори за втори път за преврат в последния месец.

Джок Полфрийман

Ще се връща ли в затвора Джок Полфрийман? Колкото и да е неочаквано, Върховният касационен съд (ВКС) прие, че е уместно да разгледа този въпрос, повдигнат от главния прокурор. "Неочаквано", защото законът не предвижда възможност да се възобновява подобно дело, решено от апелативната инстанция. ВКС ще се произнесе в рамките на следващите два месеца.

Евродепутатът Ангел Джамбазки се обяви за закриването на повече от 100 неправителствени организации, които наскоро подкрепиха Българския хелзинкски комитет (БХК). По-рано той беше съобщил, че иска закриването на самия БХК. Джамбазки, който е и кандидат за кмет на София от ВМРО, твърди, че организацията извършва "недопустима намеса в съдебната система".

Цялата история, която започна от предсрочното освобождаване на австралиеца, преди да се стовари върху няколко съдии и БХК, има своя технология на настървяването, пише Калин Янакиев в kultura.bg

Къщи за гости. Терасата

Бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев беше предаден на съд. Поводът е къщата за гости, построена с пари от европейски фондове, която след това Манолев е използвал като лична вила.

През тази седмица започва дипломатическата кариера на бившия шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, пише "Медиапул". Дни преди да заеме поста си на консул във Валенсия местните медии написаха, че той не е добре приет от българската общност, разказаха историята с терасата и се заеха с бъдещата му заплата. Що се отнася до самия Георгиев, той се е отказал да обжалва заповедта на кмета на "Слатина" и ще събаря незаконните навеси на терасата.

И две препоръки

Кандидатите за кметове говорят за какво ли не, но не и за пари. Красен Станчев има няколко хипотези защо това е така.

Режисьорът Теди Москов вчера навърши 59 години, а "Площад "Славейков" напомня някои от най-хапливите му и иронични изказвания по адрес на какво ли не.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG