Връзки за достъпност

Извънредни новини

Цацаров пред австралийския посланик: Прокуратурата не действа политически по казуса "Полфрийман"


Главният прокурор Сотир Цацаров
Главният прокурор Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров е уверил австралийския посланик Джон Филп, че държавното обвинение не действа под "политическо влияние" по казуса с предсрочно освободения от затвора Джок Полфрийман. Това става ясно от съобщение на прокуратурата след среща на главния прокурор с временно управляващия посолството на Австралия в Гърция.

"Джок Полфрийман е осъден за тежко престъпление против личността, липсват убедителни доказателства за поправянето му при изтърпяване на наказанието лишаване от свобода в затвора в София и не е изплатил дори минимална част от обезщетението, присъдено на пострадалите", е казал още Цацаров, добавяйки твърдението си, че австралиецът е бил освободен от незаконен съдебен състав. Това са и мотивите на Цацаров да откаже трансфер на Полфрийман в Австралия.

По-рано във вторник Джон Филп се срещна и с правосъдния министър Данаил Кирилов, който декларира пред дипломата, че българският съд ще вземе "правилно решение" по казуса.

В края на септември главният прокурор поиска от Върховния касационен съд (ВКС) възобновяване на делото за освобождаване на австралиеца. Подобни действия досега не са били извършвани от страна на главен прокурор в България. В понеделник от ВКС дадоха ход на делото, по което тримата съдии в състава - Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова ще се произнесат в рамките на следващите два месеца.

Джок Полфрийман беше предсрочно освободен с решение на Софийския апелативен съд, което предизвика остри реакции от страна на политици, роднини на убития Андрей Монов и граждани. Това доведе до реакция от страна на Съюза на съдиите в България и безпрецедентно писмо до гражданите от близо 300 съдии от цялата страна, които изказа притесненията си от ескалиралото напрежение, застрашаващо според тях демократичните ценности и обществения мир в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG