Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Разследването е безпочвено". Белият дом няма да съдейства на проверката срещу Тръмп


Доналд Тръмп и Володимир Зеленски
Доналд Тръмп и Володимир Зеленски

Белият дом отказа да сътрудничи на Конгреса при разследването срещу президента Доналд Тръмп за упражнен натиск върху държавния глава на Украйна Володимир Зеленски да разследва сина на бившия американски вицепрезидент Джо Байдън.

В писмо, изпратено до лидерите на Демократическата партия в Конгреса, президентство заявява, че разследването е "безпочвено" и "невалидно според конституцията". В него се казва още, че "демократите се опитват да подменят резултата от изборите от 2016 г.", както и че "президентът Тръмп няма да участва в партийното и неконституционно разследване".

Три комисии на Камарата на представителите разследват подозренията, че Тръмп е опитал да използва държавна помощ за Украйна като разменна монета, за да накара властите в Киев да разследват сина на кандидата за президент от Демократическата партия Джо Байдън, който може да се окаже негов съперник на изборите през 2020 г.

Хънтър Байдън е бил член на управителния съвет на украинската компания за добив на природен газ "Бурисма", когато баща му е ръководел отношенията между Вашингтон и Киев като вицепрезидент. Тръмп обвини кандидата на Демократическата партия за президент Джо Байдън и сина му в корупция заради политическите им и бизнес отношения с Украйна. Досега обаче той не е представил доказателства за твърденията си.

Самият Търмп определи резследването като опит за "държавен преврат". Проверката започна след сигнал до Комисията по разузнаване в долната камара на Сената в САЩ. В него се твърдеше, че Белият дом се е опитал да прикрие доказателства за натиск на Тръмп над Зеленски.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG