Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Никое дете не е пращано в Норвегия. Сбогом на Милчо Левиев


Милчо Левиев
Милчо Левиев

Добро утро,

Най-важното до този час:

  • Над 100 000 са напуснали домовете си в Сирия
  • МВР успява да разкрие под 50 % от престъпленията

Джаз музикантът Милчо Левиев почина на 81-годишна възраст в болница в Солун. Той е двукратен носител на "Грами" и почетен доктор на Парижката и Лондонската музикална академия. Емигрира от България в началото на 70-те години. След 1989 г. води майсторски клас в НБУ. Емил Л. Георгиев описва тук една своя среща с големия музикант. В kultura.bg има фрагменти от книгата „Живот в 33/16“, посветена на Милчо Левиев и съставена от поета Борис Христов.

Сирия, Русия

Над 100 000 души са напуснали домовете си в Сирия, откакто Турция предприе офанзива в страната. ООН съобщава за масово изселване в провинциите Хасака и Ракка. Правозащитни организации, цитирани от Би Би Си, твърдят, че засегнатите са над 450 000 души.

На този фон вицепремиерът Каракачанов допусна, че ако бежанският натиск по границата ни с Турция се увеличи, България може да използва срещу бежанците водни струи и газ.

Взривът, който избухна през август в руска военна зона до Северодвинск, е бил породен от операция по изваждането на ядрена ракета. Този извод е направен в доклад на американския Държавен департамент. В инцидента загинаха петима души. Първоначално руските власти съобщиха, че при експлозията не са изпуснати опасни вещества, нито радиация, но по-късно стана ясно, че радиацията близо до мястото се е покачила драстично.

Паниката около "отнемането на деца"

В първите 8 месеца на тази година над 2000 деца са били изведени от семействата си, защото са се намирали в риск. Нито едно от тях не е било изпращано в Норвегия, всичките са настанени при свои роднини и близки или в приемно семейство или институция. Информацията беше предоставена по БНР от Емил Тодоров, директор на дирекция "Закрила на детето" в Агенцията за социално подпомагане.

Поводът за тези разяснения е паниката, която превзе ромските махали, след като беше пуснат слух, че "държавата ще взима децата". ДАНС и МВР образуваха проверка. Представители на правителството заявиха, че истерията започва от човек в пресцентъра на Министерството на отбраната.

Цялата психоза в ромските гета е игра с огъня, пише Венелина Попова в "Тоест".

В първите 6 месеца на тази година МВР е успяло да разкрие по-малко от половината престъпления в страната, сочи отчет на МВР, цитиран от “Медиапул”. Регистрираните престъпления са били 45 988. Разкрити са били 19 246 от тях. Това означава, че нивото на разкриваемост е било 41.9%

И две препоръки

Историята с македонските и българските учебници прилича на неуспех на българската страна. Това пише Стефан Дечев за работата на Смесената комисия по исторически и образователни въпроси.

През 1989 представите ни за демокрация и пазарна икономика бяха наивни и интуитивни, казва икономистът Румен Аврамов в интервю за "Дойче веле" и дава оценка на стопанския преход през изтеклите 30 години.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG