Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шегата, която се превърна в абсурден процес. Как един "хакер" осъди прокуратурата и МВР


Любомир Колев
Любомир Колев

2001 година. 27-годишният тогава Любомир Колев решава да се пошегува с предизборното обещание на Симеон Сакскобургготски за отпускане на безлихвени кредити до 5000 лв. За целта прави фалшива интернет страница на банка ДСК, в която публикува и плакат на НДСВ с лика на лидера му.

Следва акция на СДВР и антимафиоти от тогавашната НСБОП, след която от пресцентъра на МВР съобщават, че е задържан "хакер", който е имитирал сайта на ДСК. Всъщност към 2001 г. банката все още няма своя официална интернет страница, а поддържа сайт само на един от провинциалните си клонове.

Три години по-късно Любомир Колев е предаден на съд, но не за "хакване" на сайта на ДСК, а само за използване на нелицензиран софтуер, за което окончателно е оправдан в началото на 2007 г. След още три години той получава и обезщетение от 3000 лв., но така и не вижда повече компютъра си. Причината е, че той очевидно е загубен от разследващите.

Разследването продължава над две години

Семейният апартамент на Колев в София е претърсен на 20 септември 2001 г. като антимафиотите изземват компютър, 3 диска, 11 дискети и бележник. В този момент 27-годишният Любомир не е в дома си, но въпреки това пресцентърът на МВР съобщава, че е задържан. Всъщност, той изобщо не е арестуван, а сам се отзовава на оставената на жена му призовка. Разпитан е и е освободен.

Близо половин година по-късно, на 11 март 2002 г., Софийската районна прокуратура (СРП) образува полицейско производство срещу Колев за това, че е използвал "софтуер без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право". Разследването по това обвинение продължава цели две години и на 17 март 2004 г. СРП внася в Софийския районен съд (СРС) обвинителен акт.

На компютъра няма "каквито и да било" програми

Процесът на първа инстанция продължава още две години и на 14 март 2006 г. районният съд го оправдава. Магистратите записват в мотивите към решението си, че на представения от разследващите компютър не са установени "каквито и да било инсталирани компютърни програми".

"Не се установява и идентичност на компютърната система, иззета от дома на подсъдимия и тази, намираща се като веществено доказателство по делото, на компютърната система, обект на заключението на съдебнотехническата експертиза, изготвено на фазата на досъдебното производство, според което инсталираните върху последната компютърни програми са нелегални и на инкриминираната такава с обвинителния акт", приема СРС.

С други думи – компютърът, представен като доказателство по делото, не е този, който полицаите твърдят, че са иззели от дома на Колев. Самият той потвърждава пред Свободна Европа, че така и не го е видял никога повече, а представеният от разследващите е бил съвсем друг – по-стар и по-евтин от неговия. Така подсъдимият окончателно е обявен за невинен от Софийския градски съд (СГС) на 3 януари 2007 г.

"Хакналият" сайта на ДСК започва работа... в ДСК

За да бъде абсурдът пълен, докато делото срещу него тече в съда, Любомир Колев започва работа именно в ДСК. Там той работи като специалист по производство на дебитни и кредитни карти в продължение на над 11 години. Банката така и не предявява никакви претенции към него.

Освен прокуратурата, единствено представителят на "Майкрософт" Велизар Соколов предявява иск за нанесени щети заради използвания от Колев нелицензиран софтуер. Съдът обаче отказва да конституира Соколов като страна по делото.

На всичкото отгоре практиката на самата компания "Майкрософт" е да не съди физически лица за използването на нелицензиран софтуер, а само корпоративни клиенти.

Прокуратурата и СДВР са осъдени на 3000 лв.

След като официално е оправдан по повдигнатото му обвинение, Колев завежда дело по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), което печели на първа инстанция на 13 юни 2008 г. Решението на Софийския районен съд е прокуратурата и СДВР да му платят солидарно 3000 лв. обезшетение. На 27 юни 2010 г. градският съд окончателно го потвърждава.

"Съвкупната преценка на събраните гласни доказателства и съдебнопсихиатричната експертиза установяват претърпени от ищеца неимуществени вреди. Съдът намира, че същите са в пряка причинно-следствена връзка с обвинението", приема втората инстанция.

СГС обаче отхвърля претендираните от Колев 2000 лв. за нанесени имуществени вреди. "Не се твърди и не се установява погиване на вещите, иззети в рамките на образуваното полицейско производство. Ето защо за ищеца съществува ред, по който да поиска връщането им и в този смисъл на същия не е причинена вреда", мотивира се градският съд.

Любомир обаче така и не получава обратно иззетия от полицията компютър. Тъй като отказва да получи този, представен като доказателство по делото му, за който дори съдът приема, че не е идентичен с този, описан от разследващите. МВР не му връща и бележника, за който той шеговито подмята, че сигурно е подвел антимафиотите, че съдържа ценни кодове.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG