Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заев остава премиер до Нова година, избори в Северна Македония на 12 април


Министър председателят на Македония Зоран Заев
Министър председателят на Македония Зоран Заев

Предсрочните парламентарни избори в Северна Македония ще се състоят на 12 април 2020 г., месец преди ЕС да се върне към темата за разширяването, която доведе до оставката на сегашния кабинет.

Гласуването ще съвпадне с графика на Европейската комисия за издаване на годишните доклади за страните кандидатки за членство.

Премиерът в оставка Зоран Заев ще напусне поста си на 3 януари, стана ясно след политическите консултации при президента Стево Пендаровски, завършили късно в неделя. Неговият кабинет ще бъде сменен от служебно правителство. То отново ще бъде оглавявано от премиер от партията на Заев Социалдемократически съюз, но в него ще има и двама министри от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Според македонските медии постовете на външен и на социален министър ще бъдат дадени на представители на опозицията. Тя ще получи зам.-министерски места във финансовото, земеделското и министерството на информационното общество.

Съгласно споразумението от Пржно служебното правителство ще има 100 дни да подготви технически вота.

Предсрочните избори бяха поискани от премиера Заев, ден след като в петък ЕС не можа да вземе решение за започване на преговори за членство със Северна Македония и с Албания и обеща да се върне към темата за разширяването през май 2020 г. по време на срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която ще бъде организирана от хърватското председателство на ЕС.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер нарече невъзможността да се вземе решение за преговори от страна на ЕС "тежка историческа грешка", но френският президент Еманюел Макрон, който наложи вето на решението, заяви, че разширяването не може да бъде външнополитическата цел на ЕС и настоя за реформи в Съюза, включително на процедурата за прием на нови членове, преди да продължи уголемяването на ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG