Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Днес се избира единственият кандидат за главен прокурор


Протестът в сряда

Добро утро,

Ето най-важното:

  • 39 загинали в камион с българска регистрация
  • Протести срещу избора на нов главен прокурор

В Есекс, Великобритания, беше открит камион с българска регистрация с телата на 39 души. Идентифицирането на загиналите продължава и вероятно ще бъде дълъг процес, казаха от полицията. Камионът се оказа марка "Скания", регистриран във Варна на името на ирландска гражданка. От 2017 г. той не е влизал в България, съобщи премиерът Борисов.

Изборът на главен прокурор

Стотици протестираха снощи срещу избора на нов главен прокурор, който е насрочен за днес. ОТ самото начало на процедурата по избор кандидатурата за този пост е само една – за сегашния заместник-главен прокурор Иван Гешев. Снощи протестиращите скандираха "Гешев е позор", "Оставка" и "Мафия". Те носеха запалени фенери, отговарящи на мотото на протеста: "Да запалим светлина в мрака".

В сряда Иван Гешев отговори на въпроси, зададени му от Българския Хелзинкски комитет (БХК) преди повече от месец. По думите на неправителствената организация Иван Гешев не е разбрал смисъла на 4 от 10-те въпроса и по-специално на онези, които се отнасят до неизпълнението на решения на съда в Страсбург или европейски норми, засягащи правото на адвокатска защита и използване на свидетелски показания в условията на задържане. В писмото си до БХК Гешев заявява, че е съгласен с идеите на министър Данаил Кирилов за това как трябва да се отстраняват от длъжност и разследват главният прокурор и председателите на върховните съдилища.

Мандатът на главния прокурор е от 7 години. Борис Митов напомня какво направи Сотир Цацаров през този период с незаконните специални разузнавателни средства.

Мониторинг, избори

Отпадането на мониторинга е необяснимо на фона на всички неразплетени истории, които сочат, че България има проблем с върховенството на правото, казва Полина Паунова. Как протичаше самият мониторинг в изтеклите години и каква е процедурата по евентуалното му отпадане оттук нататък, обяснява Йовка Димитрова.

"Демократична България" оттегли доверие от единствения си кандидат, който се оказа с досие от ДС, пише "Клуб Z". Останалите партии засега не реагират на съобщението на Комисията по досиетата, направено по-рано тази седмица – според него в листите за тези избори има общо 137 души, работили под някаква форма за ДС.

Медии, ЛГБТ

Премиерът Бойко Борисов „Български пощи“ да поемат дейността по разпространението и продажбата на печатни издания на територията на страната. Това според него е единственото нещо, което държавата може да предприеме в подкрепа на свободата на словото. Повод за този коментар е позицията на „Репортери без граници“, според която „България е въвлечена в изключително сериозна медийна гражданска война, а ситуацията може да се влоши от избора на нов главен прокурор“. В последните години десетки изследвания показаха, че в България има монопол на разпространението на печатни издания, чрез който се контролира достъпът на хората до информация. "Площад "Славейков" е събрал мнения на главните редактори по този въпрос.

През последните 4 години бързо се е усилило негативното отношение на българското общество към общността ЛГБТ. 60 % от запитаните не приемат такива хора в политиката. 40% одобряват идеята за равни права за хората ЛГБТ, но половината не биха искали да работят с тях. Данните са на "Евробарометър", цитирани от "Дневник".

И две препоръки

Хърватската писателка Дубравка Угрешич, която беше принудена да напусне страната си по време на югославските войни, стана доктор хонорис кауза на Софийския университет. Тя е и Човек на деня на Свободна Европа.

За почивка: тук можете да видите приказния свят на един император. Император Нарухито се качи на трона, след като баща му абдикира по-рано тази година.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Facebook форум

XS
SM
MD
LG