Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Обрат в Пловдив, на балотаж са ГЕРБ и НФСБ. бТВ с нов собственик


Гласуване в секция в Тйрговище, 27 октомври 2019 г.

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • Поне в 9 града няма да има балотаж
  • бТВ сменя собственика си

Градовете, в които кметовете са избрани от първия тур, са Варна, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Враца и Габрово, където печели ГЕРБ. Данните дойдоха около 3 сутринта от ЦИК и бяха публикувани от "Офнюз". Няма да има балотаж и в Кърджали, където кандидатът на ДПС печели от раз. Няма да има балотажи също и в Кюстендил и Монтана. В повечето случаи обаче новите общински съвети в тези градове ще бъдат силно парцелирани и това ще позволи неясна отговорност при прокарване на интереси.

В София на балотаж отиват Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. Все още не е ясно коя е втората политическа сила след ГЕРБ в Общинския съвет, защото резултатите на "Демократична България" и БСП са твърде близки.

През нощта в Пловдив настъпи обрат и вторият кандидат се оказа човекът на НФСБ и ВМРО Славчо Атанасов, вместо Дани Каназирева от"Съюз за Пловдив". Атанасов ще се състезава кандидата на ГЕРБ Здравко Димитров.

Повечето експерти правят следния извод от изборите: водеща политическа в страната все така е ГЕРБ, но победите й вече не са така убедителни, както по-рано. "ГЕРБ се пропуква", "Идва края на хегемонията на ГЕРБ", "Промяната е факт, просто не настъпва по революционен начин" – това са само част от оценките на политолозите и социолозите, интервюирани в изборната нощ.

Изборният ден протече при малко по-слаба активност от тази на предишните избори и при 220 жалби и сигнали за нарушения. Само четири от сигналите са за купуване на гласове.

Нов собственик на бТВ

бТВ има нов собственик, това е най-богатият чех Петр Келнер. Неговият фонд PPF Group обяви късно вечерта в неделя, че е подписала споразумение за придобиването на Central European Media Enterprises (СМЕ). СМЕ, на свой ред, е собственик на групата на бТВ в България и на телевизионни групи в още 4 европейски държави – Чехия, Словакия, Румъния и Словения. Сделката е в брой и е на стойност 2.1 млрд. долара.

Убит е лидерът на "Ислямска държава"

Лидерът на терористичната групировка "Ислямска държава" ал Багдади е бил убит при нападение на американски специални части, съобщи президентът тДоналд Тръмп в телевизионно обръщение. По думите му ал Багдади се е самовзривил по време на американската операция, като е детонирал жилетка с експлозиви.

Повечето жертви, открити в хладилния камион с българска регистрация във Великобритания са виетнамци. Те произхождат от един и същи район на централен Виетнам, където вече се отслужват молебени в памет на загиналите.

И една препоръка

Зрелищна интерпретация и 5-звездна актьорска игра – това са определения за спектакъла "Маркиз дьо Сад" в Театър "Българска армия", пише Димитър Стайков в "Площад "Славейков".

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG