Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тази нощ Eврокомисията изгуби много от правата си. Какво означава това?


Жан-Клод Юнкер остава начело на Европейската комисия, докато следващият състав на Урсула фон дер Лайен бъде назначен от Съвета на ЕС
Жан-Клод Юнкер остава начело на Европейската комисия, докато следващият състав на Урсула фон дер Лайен бъде назначен от Съвета на ЕС

От полунощ Централноевропейско време Европейската комисия на Жан-Клод Юнкер премина в служебен режим на работа, след като редовният ѝ мандат приключи.

От 1 ноември Комисията на неговата приемничка Урсула фон дер Лайен би трябвало да започне работа, но това не се случи, тъй като тя не можа да получи одобрението на Европейския парламент за екипа си и комисарите (дори издържалите препитванията) не са назначени от Съвета на ЕС.

За неопределен срок Комисията „Юнкер“ преминава към режим с ограничени пълномощия като ще се занимава само с неотложни въпроси, ще изпълнява административни задачи и представителни функции. Комисията няма да взема политически решения, особено ако по тях няма консенсус в ЕС, за да не ангажира с тях екипа на Фон дер Лайен.

Администрацията на Юнкер ще продължи работата по вече започнали проекти, процедури и инициативи, но няма да се отварят нови. Комисията обаче ще продължи да следи за съблюдаването на европейското законодателство, като ще може да открива нови процедури за неизпълнение или нарушение на европейското законодателство, както и да контролира изпълнението на препоръките за икономическо управление, известни още като Европейски семестър, включително одобряването на проектобюджетите на страните членки. Няма да се правят и нови разходи от бюджета на ЕС, извън вече планираните и одобрени плащания.

Временно ще бъде преустановено започването на нови преговори и проекти с трети страни. Служебната Комисия няма да се занимава и с „чувствителни теми“, по които в ЕС няма консенсус, с изключение на спешни въпроси. Няма да се работи по ново законодателство, нито да се приемат законодателни предложения. Еврокомисията - единственият законодателен орган на ЕС, вече замрази законотворчеството преди европейските избори, за да даде време на евроинституциите да приемат вече направените предложения.

Еврокомисарите обаче ще продължат да участват в междуинституционалните преговори с Европарламента и Съвета по приемане на ново законодателство, поясни говорителят. Комисарите ще продължат да участват и в международни и официални събития като представители на институцията, без обаче да поемат конкретни ангажименти към бъдещата работа на институцията.

Самият председател на Еврокомисията ще бъде на разположение само през първата седмица от удължения си мандат. Това става ясно от съобщение на съда в Люксембург, на което се позовава Агенция Франс прес. Юнкер е информирал магистратите, че няма да може да свидетелства по дело за незаконно подслушване, тъй като му е планирана коремна операция на 11 ноември. Докато отсъства, той ще трябва да делегира правомощията си на служебен председател на някой от заместниците си.

Комисията на Юнкер е в намален състав, като в нея няма комисари от Румъния и Естония. Титулярите Корина Крецу и Андрус Ансип я напуснаха през лятото, след като бяха избрани за евродепутати. Юнкер настоя техни заместници да не бъдат назначавани заради оставащите тогава 4 месеца от мандата и разходите, свързани с влизането на нови комисари (по изчисления на Юнкер от около 1 млн. евро). Ресорите за кохезионна и дигитална политика са разпределени между останалите комисари.

До встъпването в длъжност на новата Европейска комисия българският еврокомисар Мария Габриел остава отговорна за цифровата икономика и общество.

Предложените от Фон дер Лайен членове на Комисията и разпределението на ресорите
Предложените от Фон дер Лайен членове на Комисията и разпределението на ресорите

Фон дер Лайен, която беше номинирана от европейските лидери в началото на юли за председател на Европейската комисия за 5 години, беше одобрена от Европейския парламент в средата на месеца. Трима от номинираните от нея 26 комисари бяха отхвърлени от евродепутатите, което блокира процедурата за встъпване в длъжност на Комисията.

Кандидатите от Румъния и Унгария, предложени от Фон дер Лайен за комисари по транспорта и по разширяването, Рована Плумб и Ласло Трочани, се оказаха в конфликт на интереси. Французойката Силви Гулар бе оценена като недостатъчно лоялна за поста на еврокомисар за вътрешния пазар на 2 октомври.

Оттогава кадровият проблем на Фон дер Лайен значително се усложни, тъй като Фон дер Лайен не хареса три нови предложения от Букурещ. Тя предизвика политически скандал в Румъния като поиска кандидат за комисар от правителството в оставка и върна и последното име, след като румънският президент не го одобри. Ново предложение едва ли ще дойде преди насрочените за 10 ноември президентски избори в Румъния.

Не е много напреднала процедурата и с вече одобрените от Фон дер Лайен нови кандидати от Франция Тиери Бретон и от Унгария Оливер Вархели. Кандидатът на Будапеща е предложен без ресор в очакване на румънската номинация. Това не позволява Европейският парламент да насрочи препитване за компетентност на кандидатите.

Междувременно Великобритания, която получи трета отсрочка за Брекзит до 31 януари 2020 г., също трябва да предложи кандидат за еврокомисар. Това не влизаше в първоначалните планове на Фон дер Лайен.

След като бъдат одобрени от Фон дер Лайен четиримата кандидати, те ще трябва да бъдат препитани от парламентарните комисии на Европейския парламент, преди да може да бъде одобрен целият екип.

Плановете са новата Европейска комисия да встъпи в длъжност на 1 декември, но това става все по-малко възможно. Към момента най-вероятно е Комисията да бъде готова за работа не по-рано от навечерието на Коледа или в началото на следващата година.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG