Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Изборът не беше прозрачен". Съюзът на съдиите призова Радев да не назначава Гешев за главен прокурор


Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

Процедурата по избор на Иван Гешев за нов главен прокурор беше проведена публично, но не беше прозрачна и не успя да убеди обществото, че той отговаря на законовите изисквания "за придържане и налагане на висок етичен стандарт, което предпоставя като базисно условие уважението към опонента и основните човешки права".

Това се казва в становище на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България (ССБ), с което той призовава президента Румен Радев да не подписва указ за назначението на Гешев за наследник на Сотир Цацаров. Държавният глава има конституционно правомощие да върне един път избора на главен прокурор, но ако Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) го преизбере отново, Радев е длъжен да го назначи на поста.

"В две други сгради"

От съсловната организация на съдиите припомнят, че непосредствено преди избора на Гешев с 20 гласа "за" срещу едва 4 "против" на 24 октомври Цацаров заяви, че досегашните решения кой да бъде избран за главен прокурор и председатели на двете върховни съдилища са взимани "в две други сгради", а не във ВСС.

"Подобно изказване в правовата държава изисква незабавна реакция от компетентните държавни органи, защото съдържа твърдения за опасна подмяна на демократичната процедура по овластяване на най-високите административни длъжности в съдебната власт, от които в значителна степен зависи облика ѝ пред гражданите", отбелязва ССБ.

В становището му се припомнят и признанията на бившите председатели на районния съд и апелативния съд в София – Методи Лалов и Веселин Пенгезов, "че техният избор също е бил е резултат на прикрит подбор от лица извън съдебната власт преди официалната процедура".

"Корпулентен политик"

През април Лалов разказа, че назначаването му за председател на Софийския районен съд е било предшествано от среща с тогавашните ръководители на Софийския градски съд Владимира Янева и Върховния административен съд Георги Колев, към която за кратко се е присъединил и "корпулентен политик", както често е наричан депутатът от ДПС Делян Пеевски.

"Аз знаех, че избор без подкрепа от лошите, няма да има, невъзможно е. В този момент този корпулентен политик, твърде известен, знаете, каза – ама да не стане така, и сега цитирам – да се отметне тоя човек, както се отметна Пенгезов, който аз водих при Ахмед Доган", спомни си Лалов по време на конференция, организирана от Инициатива "Правосъдие за всеки".

Бездействието на ВСС

По този повод съдийският съюз призова ВСС да извърши проверка още в началото на май, но вече повече от шест месеца липсва реакция от съдебните кадровици по тази тема.

"Вместо твърденията да бъдат проверени преди стартиране на процедурата за главен прокурор, за да се изключи всякакъв риск от компрометиране на съдебните институции, който по същество е риск и срещу националната сигурност, бездействието на кадровия орган на съдебната власт се задълбочи с липсата на реакция на думите на г-н Цацаров. В резултат – нито съдиите, прокурорите и следователите, нито българските граждани получиха прозрачна информация кога, как и от кого се подбират председателите на съдилища и ръководители на прокуратури", заявяват от ССБ в становището си до президента.

"Ти си го избра"

Оттам определят мълчанието на ВСС като "нетърпимо", припомняйки още един случай – изтеклият през 2013 г. запис от разговор между Бойко Борисов и бившият вече градски прокурор на София Николай Кокинов, в който обвинителят коментира избора на Цацаров с думите: "Не ми се подсмихвай, ти си го избра..."

"Споделяме резона в думите на г-н Цацаров, че е дошъл моментът главният прокурор да бъде излъчен от средите на прокуратурата. Това обаче следва да бъде извършено с насърчаване на активността на редовите прокурори да излъчват и предлагат за номиниране автентичните професионални авторитети, т.е. тези, които имат професионална компетентност, юридическа култура, нравствен интегритет и способност за развиване на правото и утвърждаване на авторитета на професията. В настоящия случай изборът не беше прозрачен и поради това, че нямаше истинско състезание за една от най-важните властови позиции в държавата", добавят от Съюза на съдиите.

В становището му се допълва още, че "цялата процедура, представянето на професионалната биография на кандидата и самото му изслушване" не са убедили, че той притежава необходимите по закон качества, за да заема поста на главен прокурор.

"Десни екстремисти"

"Обезпокоени сме и от факта, че по време на изслушването, както и преди избора – в интервю по Българската национална телевизия на 23.07.2019 г., кандидатът за главен прокурор квалифицира хора, които изразяват несъгласие с неговата номинация, като "десни екстремисти", "болшевики", постигнали "резултати на меншевики". Подобна реч е несъвместима с разпоредбата на чл.170, ал. 5, т. 3 от Закона за съдебната власт, която изисква главният прокурор да се отличава с изявена независимост."

По този повод УС на съсловната организация подчертава, че властовият и репресивен ресурс, с който разполага главният прокурор предполага той да има публично поведение, "което не оставя и следа от съмнение в обществото за агресивност, за пристрастност, за личностни нагласи за силово налагане, самоизтъкване и дискриминиране на отделни граждани или обществени групи".

Изброявайки тези аргументи, Съюзът на съдиите призовава президента Румен Радев да предприеме действия "за продължаване на конституционната реформа на модела на прокуратурата" и да откаже да подпише указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG