Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Колко свобода ще има утре, ако децата са неграмотни днес?


Ученици в очакване на матурите. Снимката е архивна.
Ученици в очакване на матурите. Снимката е архивна.

Добро утро,

Ето най-важното:

- Деница Сачева стана социален министър

- Неудобни въпроси към Гешев в Брюксел

България е на последно място в Европа по функционална грамотност на учениците, сочат резултатите на PISA. 47 % от българските ученици не са достигнали минималното ниво на грамотност по четене. Само 56 % пък имат единствено базови познания по математика, което е под средното ниво в ОИСР.

Деница Сачева, центровете за деца

Деница Сачева стана социален министър. Тя беше избрана от парламента след напрегнат дебат, в който левицата отново използва израза “джендър идеология” без да срещне каквато и да било съпротива към употребата на подобен термин.

Плачевното състояние на грижата за изоставени деца в новите центрове е известна на българското общество още от 2012 г., казва Надежда Цекулова. Филмът на Би Би Си, в който е показано това, не казва нищо ново. Въпросът е защо властите публично реагират чак сега.

Гешев, Цацаров, Радев

Евродепутати от Румъния и Ирландия зададоха неудобни въпроси на новоизбрания за главен прокурор Иван Гешев. Ето отговорите: по “Апартаментгейт” се работи, по “Недосегаемите” информацията на питащите не е вярна, по протестите, съпътствали избора на главен прокурор, става дума за действия на заинтересовани хора. Изслушването стана в рамките на обсъждане на обща европейска стратегия за борба с корупцията и организираната престъпност.

Кандидатът за шеф на КПКОНПИ и сегашен главен прокурор Сотир Цацаров беше изслушан от парламентарната комисия за борба с корупцията. Не му беше зададен нито един въпрос за броя на осъдените за корупция по висшите етажи на властта.

Президентът Радев започва консултации за конституционни промени още този месец. Седмица по-рано президентът беше обявил, че ще подложи на дебат “цялостния модел на българската прокуратура”. Двете най-големи партии в парламента се отнесоха скептично към тези начинания.

“Репортери без граници”. НАТО

В България има медийна гражданска война, каза шефът на “Репортери без граници” след среща с премиера Борисов. Кристоф Делоар е обяснил и на премиера, че правителството не бива да окуражава тази война. Какво още каза Делоар можете да видите в това видео.

Лидерите на страните членки на НАТО се събраха в Лондон за среща на върха, с която се отбелязва 70-ата годишнина на организацията. Срещата се провежда в момент, в който отношенията между съюзниците са обтегнати, особено след изказването на френския президент Еманюел Макрон, че “НАТО е в мозъчна смърт”.

И две препоръки

Големият писател Милан Кундера получи обратно чешкото си гражданство. То му е отнето през 1979 г., когато той е емигрант във Франция. Той е човек на деня на Свободна Европа.

Кметът на едно чешко село се качил на пикапа, за да отиде в руското посолство в Прага. Носел две неща – знаме на селото и писмо до президента Путин, в което обяснявал защо няма да се допитва до него по въпроса дали да сложи един или друг паметник в селото си, пише Иван Бедров.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG