Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Медицински сестри под прозорците на премиера. И отново лош въздух


Смог над София
Смог над София

Добро утро,

Ето най-важното:

- Климатичните преговори приключиха без резултат

- Режимът на водата в Перник се затяга

Медицински сестри нощуваха пред Министерския съвет в знак на протест срещу липсата на реформи и ниското заплащане. Организатор на протеста е новосъздаденият синдикат на медицинските специалисти.

Водата

Режимът на водата в Перник се затяга и от тази седмица вода ще има само по шест часа на ден. Досега вода имаше по 10 часа на ден. Мерките са в отговор на спадналото ниво на язовир “Студена”.

Районната прокуратура в Перник постанови, че министрите на околната среда и водите Нено Димов и на регионалното развитие Петя Аврамова имат вина за кризата с водата в Перник. Преди няколко дни стана ясно, че двете министерства пренасочват едно към друго вината за отклоняването на вода от един от водоизточниците на язовир „Студена“ към Радомир, след установяването на режима в Перник и околните села. Екоминистърът заяви, че не се притеснява от разследване, пише “Дневник”.

Въздухът

Предстои седмица с лош въздух, очаква се във вторник нивата на фините прахови частици отново да бъдат над нормата.

Депутати от ГЕРБ внесоха предложение за законови промени, които криминализират отопляването чрез горене на отпадъци. Тук сме описали кое е новото и сме напомнили сега съществуващите мерки, които са само на хартия.

Административният съд – София-град (АССГ) задължи Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) да предостави информация за фирмите, които внасят отпадъци в България. През август такова искане беше отправено до екоминистъра Нено Димов, който на свой ред го препрати към ИАОС, а оттам казаха, че това не е обществена информация.

Правосъдие

Шест експретни неправителствени организации поискаха оставката на министъра на правосъдието Данаил Кирилов. Причината е в идеята за "независим прокурор", избиран от прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС), който да разследва главния прокурор. Сред шестте организации са Българският хелзинкски комитет, Антикорупционният фонд, Българските адвокати за правата на човека и др.

Кабинетът подготвя питане към Конституционния съд, с което да установи дали главният прокурор категорично упражнява надзор върху “всички” прокурори. Става дума за текста на чл. 126 ал. 2 от основния закон. Очааква се това питане да бъде внесено в сряда.

БСП, която възнамеряваше да установи защо част от депутатите й са подкрепили избора на Сотир Цацаров за шеф на антикорупционната комисия, така и не включи този въпрос в дневния ред на пленума си в събота. Основната тема на заседанието беше предстоящият избор на партиен лидер, който ще се състои на 26 април 2020 г.

Мадрид, Париж, Вашингтон

Климатичните преговори в Мадрид завършиха в неделя без постигнато споразумение по един от основните въпроси – как да бъде регулиран световният пазар за въглеродни емисии. Решението по тази тема бе отложено за следващата климатична конференция на ООН догодина в Глазгоу.

Франция прави реформа на пенсионната си система под непрекъснат уличен натиск, но твърди, че няма да отстъпи от намеренията си. Основата промяна, която предстои, е премахването на 42 различни пенсионни режима, които в последните 30 години нито едно правителство не е успяло да замени с единна пенсионна система.

Лидерите на ЕС удължиха санкциите срещу Русия с половин година. Те бяха наложени през 2014 г. в отговор на анексирането на украинския полуостров Крим и трябваше да изтекат на 31 януари 2020 г.

Американският Сенат единодушно прие резолюция, с която масовото избиване на арменци от страна на Османската империя в началото на XX век се признава за геноцид. Документът бе представен от сенатора от Демократическата партия Боб Менендес.

И няколко препоръки

Чували ли сте за древния народ на шорците? “Умираме бавно”, казват тези жители на Сибир. Предполага се, че са останали само десетина хиляди от тях и че това е резултат от политика, а не естествен процес.

Гневът срещу управлението на страната беше отпушен закратко и почти веднага блокиран, пише Диана Иванова. Става дума за събитията от 14 декември 1989 г., когато хиляди настояваха за отмяната на член 1 ал. 2 от тогавашната конституция. Този текст отреждаше ръководна роля в обществото на БКП.

Борбата на японките за равни права включва дори и борба за правото да носят очила, вместо лещи. Една от лидерките на жените там е Юми Ишикава, Човек на деня на Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG